Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Інформація на замітку

Дата: 12.07.2017 10:50
Кількість переглядів: 881

Фото без опису

Амброзія

       З  12 липня 2017 року розпорядженням сільського голови оголошено „Місячник боротьби з амброзією та карантинними бур’янами”

       Кінець липня – початок серпня важкий час для тих, хто страждає на алергію. Саме на ці дні припадає початок цвітіння амброзії.

      На жаль, амброзія – це не солодкий напій давньогрецьких богів, а гидка бур’яниста рослина, яка легко спричиняє алергійні захворювання у людей.

У людей з’являються набряки слизових оболонок дихальних шляхів, виникає нежить та сльозоточивість, розвивається астма. В пилку амброзії знаходяться білки – антигени. При попаданні пилкового зерна на слизову оболонку, воно лопається і білки поступають у кров та лімфу. Алергенти також знаходяться в насінні, листях амброзії – вони можуть спричиняти  у людей дерматити. Початок хвороби може спровокувати всього один квадратний метр злісної трави. А вУкраїні вона займає площу в сотні квадратних метрів. Тому період цвітіння амброзії – справжня катастрофа.

      Амброзія полинолиста – злісний карантинний бур’ян обмежено розповсюджений на території України. Ця рослина набула поширення в 70-ті роки минулого століття в результаті ввезення в Україну вантажів рослинного походження з США і Латинської Америки.

      Розвиваючи велику надземну вегетативну масу,  амброзія здатна в польових  умовах витіснити і пригнічувати як культурні рослини, так і бур’яни. В результаті надмірного висушування й виснаження грунтів  урожай сільськогосподарських культур значно знижується, а за великого забур’янення культурні рослини гинуть.

       Перенесення насіння амброзії полинолистої з насіннєвим матріалом, відходами, соломою, транспортними засобами, тваринами та людиною, гравієм при ремонтних роботах на автодорогах, залізницях, розноситься водою під час повені, злив. Особливість насіння – тривалий час не втрачати життєздатність в грунті, зумовлює складність проведення з цим бур’яном.

       Методи боротьби з амброзією наступні :

  • скошування рослин амброзії перед цвітінням у період бутонізації, або викопування, виривання та знищення їх спалюванням у спеціально відведених місцях та санітарних ямах;
  • знищення рослин амброзії на засмічених ділянках агротехнічним методом (перекопування або приорювання грунту з подрібненням рослинних решток) та з наступним висівом на цих ділянках багаторічних трав.

Виполювати амброзію до початку цвітіння закон зобов’язує майже кожне підприємство. Екологічна інспекція бореться з порушниками єдиним способом – штрафами.

 Населення не повинно бути байдужим  до існуючої проблеми і докласти всіх зусиль для знищення такої небезпечної рослини.

 

 

Начальник відділу - спеціаліст

із земельних питань І категорії сільської ради                                                        Комар О.В.

      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь