Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

З Міжнародним днем студента

Дата: 17.11.2017 13:14
Кількість переглядів: 707

Фото без опису

Сьогодні, 17 листопада 2017 року, студенти святкують  Міжнародний день студентів.

Звичайно, що це свято асоціюється з молодістю, романтикою і веселощами, а ось історія його, що почалася в Чехословаччині під час Другої Світової війни, кривава і сумна.

28 жовтня 1939 року в окупованій фашистами Чехословаччині, празькі студенти і їх викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення Чехословацької держави. Та під час розгону демонстрації  підрозділи окупантів застрелили студента медичного факультету Яна Оплетала.

Похорони Яна Оплетала 15 листопада 1939 року знову переросли в акцію протесту, в наслідок чого десятки демонстрантів були арештовані. 17 листопада гестапівці і есесівці рано вранці оточили студентські гуртожитки. Більше 1200 студентів були заарештовані і поміщені у концтабір в Заксенхаузен. Дев'ятьох студентів і активістів студентського руху стратили без суду в стінах в'язниці в празькому районі Рузіне.

За наказом Гітлера всі чеські вищі навчальні заклади були закриті до кінця війни.

Міжнародний день студентів встановлений 17 листопада 1946 року на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся в Празі, в пам'ять чеських студентів-патріотів.

Сьогодні День студента є символічним об'єднанням студентів усіх факультетів і всіх навчальних закладів. Студенти в цей День традиційно веселяться на повну силу, забувши про майбутню сесію, заліки і "хвости". Без уваги не залишаються ні клуби, ні дискотеки, ні навіть посиденьки в гуртожитку. В цей день бажаємо студентам здоров'я і бадьорості, щастя й успіхів у всіх їхніх починаннях!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь