Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Легальна  заробітна плата – гарантія  соціального захисту працюючих  та основа стабільного майбутнього

Дата: 19.12.2017 14:45
Кількість переглядів: 819

Фото без опису

Заробітна плата - одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, суб’єктів господарювання та держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення.  Те, що відносини між роботодавцями та найманими працівниками нерідко не відповідають нормам чинного законодавства, а  виплата заробітної плати  здійснюється у “конвертах”, або у розмірах менших за мінімальну заробітну плату, -  не є секретом для більшості громадян.  

Влаштуватися на роботу без укладання трудового договору – на сьогодні можна без проблем. Але, через таку зайнятість соціально незахищеними залишаються, в першу чергу, наймані працівники. Ненормований робочий день, відсутність оплати лікарняного та відпустки, залежність розміру заробітної плати виключно від роботодавця, відсутність записів у трудовій книжці та несплата внесків до Пенсійного фонду України - це неповний перелік порушень вимог трудового законодавства роботодавцями, які нехтують своїми обов'язками щодо офіційного оформлення своїх працівників. Перебування робітника в такому статусі негативно впливає на рівень його пенсійного забезпечення в майбутньому та соціальні гарантії сьогодні. Більшість юристів не гарантує позитивних результатів в  трудових спорах  неоформлених працівників у разі  виникнення конфлікту з роботодавцем (наприклад, невиплати заробітної плати), оскільки останнього практично неможливо притягнути до відповідальності.

Як наслідок, звертаючись за призначенням пенсії,  людина виявляє, що вона не має права на пенсійне забезпечення - у неї просто не вистачає стажу!                  Адже необхідний для призначення пенсії страховий стаж на сьогодні складає 15 років, а  починаючи з 01 січня 2018 року поступово збільшуватиметься з 25 до 35 років.  Так, для тих, хто досягне пенсійного віку в 2018 році  - це 25 років, у 2019 році - 26 років, у 2020 - 27 років і так до 2028 року, коли необхідний страховий стаж для призначення пенсії при досягненні пенсійного віку становитиме 35 років.

З січня 2004 року в Україні запроваджено принцип пенсійного страхування, відповідно до якого страховий стаж людині зараховується за умови сплати страхових внесків. Тобто, фактично право на пенсію матимуть лише ті громадяни, які легально одержували заробітну плату в розмірі не меншому за мінімально встановлену законодавством.  На сьогодні значна частина населення області в працездатному віці не отримує офіційних доходів, тому втрачає право на гідне пенсійне забезпечення, гарантоване державою.

Діючим пенсійним законодавством встановлена пряма залежність розміру пенсії від величини страхового стажу та  заробітку, з якого сплачено єдиний соціальний внесок. До страхового стажу зараховують лише ті періоди, за які повністю сплачені внески із заробітної плати не менше мінімального розміру. У 2017 році  мінімальний страховий внесок складає 704 грн (3200 грн.*22%), а  з 01 січня 2018 року - 819,06 грн (3723*22%).

Виплата заробітної плати за “тіньовими” схемами перешкоджає проведенню соціальних реформ та негативно впливає на добробут кожного громадянина. Адже, одержуючи зарплату в “конверті”, людина позбавляє себе гідної пенсії в майбутньому, а згода на отримання “мінімалки” передбачає мінімальний коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні розміру пенсії. Тому, підвищення соціальних стандартів  оплати праці  давно назрілий крок в умовах високого рівня “тінізації” економіки та значного розриву між мінімальною та  середньою заробітною платою.

Оскільки мінімальна заробітна плата не враховує кваліфікацію працівника,  роботу в шкідливих умовах праці, в нічний та надурочний час, святкові та вихідні дні,  роботодавцям слід звернути увагу на необхідність диференціації оплати праці найманих  працівників в залежності від ступеня складності виконаної роботи та кваліфікації конкретного робітника.

Є закономірність: скільки заплатиш страхових внесків сьогодні - стільки завтра отримаєш у вигляді пенсії. І це краще зрозуміти змолоду.

Не варто розраховувати на великий розмір пенсійної виплати при задекларованій мізерній заробітній платі!  Пам’ятайте, що отримуючи заробітну плату в “конверті” - ви забезпечуєте сьогодення, але ризикуєте своїм майбутнім.

Лише за умови офіційного працевлаштування, високого рівня заробітної плати, з якої сплачено внески, та достатнього страхового стажу, Ви матимете гідну пенсію та забезпечену старість! 

 

 

    Олешківське об‘єднане  управління Пенсійного фонду України  Херсонській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь