Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Досягнення та проблеми впровадження децентралізації на Тернопільщині

Дата: 12.06.2018 08:02
Кількість переглядів: 705

Фото без опису

13 травня 2018 року в Тернопільській обласній державній адміністрації відбулася зустріч керівництва області з редакторами та журналістами друкованих видань прес-туру Херсонської області. Завдячуємо цій зустрічі Херсонському Кризовому медіа центру.

Під час інтерв’ю велися розмови про культуру, розвиток  туризму, міграцію жителів області, економічне зростання області: її інвестиційний потенціал та надходження до місцевого бюджету, про співпрацю з головами об’єднаних громад, розміри середньої заробітної плати в області, про досягнення, проблеми області та нові ідеї. Про все це розповідав голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Тернопілля - це благодатний край.

 З точки зору культури, Тернопільську область називають серцем духовності України. Тут розташовані два найбільших духовних центра: Свято-Успенська Почаївська Лавра та Марійський духовний центр в Зарваниці. Перший центр є одним з найбільших здобутків православ’я, а другий – гордістю греко-католиків усього світу. Щороку їх відвідують щонайменше по 1 млн прочан.

Тернопілля славиться величезною кількістю фортифікаційних споруд – 34 замки. Більше третини всіх українських замків знаходяться саме тут. Це зумовлено тим, що територія області була прикордонною зоною з Османською та Російською імперіями, Австро-Угорщиною, Польщею. На той час доводилося багато боронитися від набігів татар і турків, що й сприяло розквіту фортифікаційного мистецтва.  Найкраще зберігся палацово-замковий комплекс у Збаражі,– розповів Степан Барна.

Завдяки двом духовним центрам та 34 замкам, які розташовані на  території Тернопільщини, туризм став найбільш перспективною галуззю області. Та поряд знаходиться їх найбільший конкурент із туризму – Львів. Тернопільщина намагається переманити їхніх туристів до себе і Барна сподівається на те, що туристи «від Львова втомляться».

Під час спілкування з головою ОДА Тернопільської області, окрім питань, пов’язаних із розвитком туризмом багато часу надали обговоренню її економічного розвитку.

На території області проживає близько 1 млн жителів. На сьогодення. Одночасно найбільшою проблемою є близькість до території кордону з Польщею, і, у зв’язку з безвізовим режимом, у нас відбуваються міграції жителів, особливо сезонні. Це відтік майже 100 тисяч людей. Для тих, хто має бажання виїхати  до Києва, ми намагаємося знайти шляхи вирішення цього питання,” - поділився думками пан Степан.

 

Особливістю своєї роботи голова вважає максимальне сприяння залучення інвестицій. За його словами, починаючи з 2014 року розпочалась динаміка росту іноземних інвестицій. Якщо з 1991 року по 2014 рік загальна сума інвестицій складала 41 млн грн., то лише за 2017 рік бізнес вклав власних коштів на суму 6,5 млрд гривень.

Ми працюємо над залученням інвестицій. Сьогодні на території області відкрито вже три заводи. ТОВ «СЕ Борднетце-Україна» - другий завод цієї групи на території області, який знаходиться у Байківській ОТГ. На ньому працює більше 3 тисяч людей. Другий завод відкрито у Чорткові, де  працює понад тисячу людей, а третій зайшов з японськими інвестиціями Fujikura у Збаразький район,” - привів приклад інвестиційних досягнень Барна.

Голова Тернопільської ОДА зазначив, що є дефіцит людського ресурсу. Ця проблема є глобальною, стосується не тільки Тернопільської області, а й поширюється по всій Західній Україні. ЇЇ суть полягає в тому, що на аналогічних заводах у Польщі люди можуть заробити більше.

Ми шукаємо компроміс із керівництвом компанії. У першу чергу, це стосується середньої заробітної плати і додаткового соціального пакету. У даному випадку одним із ключових моментів пакету є підвіз працівників до місця роботи.  Є підприємства, які здійснюють підвіз людей майже з 50-кілометрової зони, а то й далі. Другий момент – це харчування. Працівники харчуються безкоштовно або лише за 30-% сплатою. Та найуспішніший аргумент – це тільки підняття рівня середньої заробітної плати!”, - відповів Степан на запитання щодо пропозиції залучення людей до роботи  на заводах.

         Тернопільська  область посідає перше місце в Україні із легалізації найманої праці. На думку пана Степана, це відбувається тому, що об’єднані територіальні громади «почали працювати».

 

 Вони мотивовані працювати над легалізацією найманої праці, бо 60% ПДФО йде у бюджет громади. Другим важливим рушієм є земельний податок та легалізація землі, бо 100% з цих надходжень йде у бюджет громади. Не менш важливою для бюджету громади є сплата за підакцизний товар, - впевнений Степан Барна.

На Тернопільщині 40 утворених об’єднаних громад мають можливість приймати самостійно рішення. Голова ОДА не втручається в роботу голів ОТГ, але контролює їх діяльність.  Результативність таких відносин можна побачити на  прикладі         самостійного вирішення земельних питань на місцях після того, як громадам Тернопільської області передали 40 тисяч га землі, що знаходиться поза межами населених пунктів.

Голови ОТГ самі вирішують, кому віддавати землі, але, збираючи наради, я їм кажу: «Хлопці! Ви отримали майже 40 тисяч га землі за межами населених пунктів. Тепер не мене має хвилювати питання, як Ви використаєте ці землі. Але тоді, коли Ви прийматимете рішення про передачу одноосібникам або вирішуватимете чиєсь земельне питання, Ви маєте усвідомлювати: де мають працювати люди, скільки землі Ви виділили, наприклад, під створення кооперативів, скільки – під виробничі потужності, скільки надали під індустріальний парк, бо рано чи пізно (ми впевнені в тому!), бізнес європейський  перейде до нас. Ми вже це відчуваємо!”, - ділиться своїм досвідом пан Степан.

Великий обсяг роботи пророблено Степаном Барною та його командою, основними з яких є:

  • власні надходження бюджету області у 2017 році, порівняно з 2016 роком, зросли втричі і становлять 3 млрд грн.;
  • відремонтовано частину доріг, завдяки цьому час у дорозі до деяких населених пунктів скоротився втричі. У 2018 році виділено кошти на їх ремонт у сумі 1,5 млрд грн.;
  • проведено ряд заходів для розвитку «медичного туризму», завдяки чому туристи з Європи матимуть можливість отримувати медичні послуги якісніші, ніж у Європі, але дешевші. У модернізацію медичної галузі вклали 250 млн грн., запросили спеціалістів високого рівня з Одеси та вже провели 4 операції із пересадки серця;
  •  у Тернополі заплановано будівництво сміттєпереробного заводу, який буде першим в області. Вже виділено земельну ділянку під нього та створено соціальну програму для жителів, які проживатимуть поряд із підприємством;
  • у рамках реформи української Нової школи 700 перших класів профінансують у 2018 році;
  • у найбільш перспективній галузі Тернопільщини – туризмі – створено 7 тисяч робочих місць;
  • активно розвивається тваринництво та рослинництво. Працюючи через день, заробітна плата доярки складає 15 тисяч грн. на місяць, а комбайнер влітку отримує 70-72 тисячі  грн.;
  • вирішено питання підвищення середньої заробітної плати по області від 2,3 тисячі грн. до 6,5 тисяч грн.

Тернопільщина має всі можливості, аби стати найкомфортнішою та найрозвиненішою областю України.

 

Анна Довженко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь