Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Херсонське РВ АМУ про Великокопанівську ОТГ

Дата: 10.07.2018 10:26
Кількість переглядів: 1066

Фото без опису

Успіх громади – в комплексному розвитку всіх сіл

Великокопанівська сільська ОТГ на Херсонщині стала відома всій Україні завдяки активній участі громади в багатьох гучних проектах. І справа не тільки в тому, щоб заявити про себе, про свої успіхи, а щоб віддячити людям, котрі повірили в переваги децентралізації, спільно розбудовують ОТГ, є дружною завзятою командою ентузіастів. Саме сюди пролягли «Маршрути успіхів», організовані регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» ПУЛЬС. Тема навчального візиту, в якому взяли участь представники територіальних громад області, які вже об’єдналися або тільки стають на цей шлях, - «Об’єднана територіальна громада як інструмент балансу інтересів».

Сільський голова Валентина Костенко, її заступники, староста с. Абрикосівки Любов Тимчак, котре увійшло до ОТГ з адмінцентром у Великих Копанях, та інші фахівці ділилися особливостями перехідного періоду та етапу становлення об’єднаної громади. У зустрічі взяли участь представники всіх без винятку підрозділів, створених у ОТГ. Розповідали про спільні будні та свята, про успіхи та проблеми. Однак жоден не пошкодував, що став на шлях реформування місцевого самоврядування, як власне й жителі тих сіл, котрі відчули помітний позитивний ефект від життя громади в новому статусі.

- Ми громада, хоч і немала, однак незаможна, - пояснює сільський голова. – Землі практично немає. Найбільший на півдні України гуртовий ринок, розташований на території, прибутку особливо не дає, на який можна було б сподіватися. Однак ми вчимося спроможності забезпечувати та розвивати громаду. Вийшовши з-під впливу району, ми несемо відповідальність за якісне виконання покладених на нас повноважень, надання послуг населенню. Завдяки АМУ ми всі по черзі їздимо на навчання, постійно самовдосконалюємося. На плечі в основному жіночого колективу лягло велике навантаження, але ми від самого початку нікого не скоротили, нічого не закрили. Ображати людей не можна, тим більше при такому дефіциті кадрів.

В апараті ради та її підрозділах працює 43 особи. У підпорядкуванні, зокрема, 2 школи та 2 дитсадка, центр ПМСД. Є своє багатопрофільне КП з 19 працівниками. Саме запровадження на його базі надання від стандартного набору комунальних послуг до харчування школярів стало своєрідним ноу-хау та прославило креативну ідею та її автора Валентину Костенко на всю Україну. Вперше сільська рада взяла під своє крило та суворий контроль якість харчування в освітніх закладах ОТГ. Адже до цього кошти, що виділялися на це, витрачалися неефективно. Нині кухарі несуть безпосередню відповідальність за те, щоб діти від 1 до 11 класів отримували збалансоване якісне харчування.

Йшлося про освіту, медицину, культуру, соцзахист у громаді. Про організацію роботи і матеріальне забезпечення цих сфер, про сталий розвиток. І, звичайно ж, про витрачання інфраструктурної субвенції. Торік ОТГ отримало по 250 тис. грн. на тисячу населення, тобто 3,7 млн. грн., цьогоріч – по 170 тис. грн. (2,5 млн. грн.). Торік всю інфраструктурну субвенцію витратили на придбання техніки для КП. А ще придбали шкільний автобус, бо село розкидане на великі відстані. Цього року серед обновок – трактор МТЗ та бульдозер.

Голова пишається своїми кадрами та задоволена, що обрали правильний шлях – спочатку розвивати малі села, бо адмінцентр і до цього мав кращі перспективи. «Люди не повинні розчаруватися в своєму непростому виборі», - переконана Валентина Костенко. Навіть автомобіль новий придбали саме для Абрикосівки

. Встановлюють у цьому селі вуличне освітлення, вперше за стільки років грейдерували вулиці. Повністю замінили електрообладнання в тамтешній школі, встановили ігровий майданчик для малечі.

4,7 млн. грн. медичної субвенції громада віддає за медичне обслуговування свого населення вторинній ланці, і тільки 1 млн. грн. залишає в себе на первинку. Невдовзі планує відкрити пункт базування «швидкої», котрий обслуговуватиме також навколишні ОТГ. До речі, чимало спеціалістів з тих територій працюють у Великокопанівській ОТГ, хоч і доводиться щодня долати немалі відстані. Кожен прагне зробити свій внесок у розвиток громади, багато хто займається проектною діяльністю.

Тож учасники навчання детально ознайомилися з роботою сільради та старостинського округу, вислухати спеціалістів щодо порядку формування та використання бюджету. Роз’яснення громадам з цього приводу також надав присутній на зібранні заступник начальника управління ДФС у Херсонській області Олексій Юсов. А також мали нагоду побувати в закладах освіти, культури громади, на комунальному підприємстві. В багатьох установах тривають ремонти. Учасників навчання цікавили особливості забезпечення населення питною водою, застосування при цьому енергоощадних технологій. А ще – вивезення сміття, робота з боржниками, заходи з благоустрою. Адже село, не зважаючи на сотні автівок, котрі щодня транзитом проїжджають населеним пунктом, виглядає ошатно та доглянуто. Як з’ясувалося, коштів вистачає і на прибирання вулиць, і на покіс узбіч, і на догляд за кладовищами.

Як зазначалося, з 50 мільйонів гривень бюджету 15 млн. грн. складають власні надходження, тож є куди рости і над чим працювати. Випускає громада і власну газету «КО-паняночка», яку щомісяця в кожен двір розносять сільські депутати. В гарячу пору відпусток сільрада орендувала на 80 днів двокімнатний будиночок на морському узбережжі для сільських освітян. Є в ОТГ і своя поліцейська станція. Щодо інвестицій, то громада готує незайняті земельні ділянки під розташування сонячних батарей.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь