Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Самовільне встановлення меж є незаконним і карається штрафом

Дата: 29.10.2018 13:07
Кількість переглядів: 1572

Фото без опису

25 жовтня 2018 року земельною комісією було проведено виїзд по спірним заявам жителів  с. Великі Копані та с. Добросілля щодо встановлення межових знаків між земельними ділянками сусідів.

Органи, на яких покладено завдання вирішення земельних спорів у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян та додержання громадянами правил добросусідства є органи місцевого самоврядування (ст. 158 Земельного кодексу України).

Кожна зі сторін межового спору має пред’явити іншій свої документи, що посвідчують право власності або користування земельною ділянкою (державний акт, договір оренди землі, цивільно-правова угода, за якою відбулося придбання ділянки, свідоцтво на спадщину, витяг з реєстру речових прав на нерухоме майно, витяг з Державного земельного кадастру тощо). Слід пам’ятати про те, що зареєстровані права мають пріоритет над незареєстрованими!

В першому випадку земельною комісією порушення меж суміжних земельних ділянок не виявлено, а в другому випадку було встановлено, що один із сусідів порушив межі і використовував частину земельної ділянки іншого сусіда. Документи,  що посвідчують право власності або користування земельними ділянками одна сторона межового спору надала членам земельної комісії, а друга сторона - не надала.

Сільська, селищна або міська рада забезпечує встановлення межових знаків. Самовільне встановлення меж є незаконним і карається штрафом.

Відповідно до розбивки вулиці Весняна в селі Добросілля, ширина земельних ділянок становила по 40 м. Згідно з рулеточним обміром було встановлено межові знаки між спірними земельними ділянками.

У разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органів місцевого самоврядування спір вирішується судом.

Якщо сторони не згодні з встановленням меж, а предметом спору є  приватизованіі земельні ділянки, то необхідно здійснити відновлення меж земельних ділянок. Для цього слід залучити землевпорядну організацію, яка має у штаті сертифікованих інженерів-землевпорядників. Із землевпорядною організацією слід укласти договір на складання технічної документації щодо відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Відповідно до р.17 ЗК України «Про добросусідство» власники земельних ділянок зобов'язані встановлювати межі між земельними ділянками з відома іншої сторони і з письмового дозволу місцевих органів самоврядування. Закріплення меж ділянки межовими знаками мусить відбуватися в присутності власників (користувачів) цієї та суміжних ділянок або уповноважених ними осіб.

Хочемо попередити, що громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність  за самовільне зайняття земельної ділянки, яким завдано значної  шкоди її законному володільцю або власнику.

 

 

Земельний відділ

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь