Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Стан  виробничого травматизму в 2018 році та  підсумки проведеної профілактичної роботи

Дата: 10.01.2019 15:12
Кількість переглядів: 726

Фото без описуЯкось непомітно і підходить до завершення  2018 рік.  Які звершення або промахи ми маємо на кінець цього року у сфері охорони праці працівників та у запобіганні випадкам виробничого травматизму на підприємствах, в установах та організаціях Олешківського та Голопристанського районів. Усе це ми можемо констатувати порівнявши показники стану виробничого травматизму 2018 року з показниками 2017 року.  

У 2017 році Олешківським відділенням зареєстровано 8 нещасних випадків і 1 професійне захворювання. З них 6 випадків визнані пов’язаними з виробництвом, 2 випадки визнані не пов’язаними з виробництвом. У 2018 році сталося 12 нещасних випадків. З них 11 випадків визнані такими, що пов’язані з виробництвом, 1 випадок визнано не пов’язаним з виробництвом. Вище приведені дані показують, що у 2018 році сталося на 5 випадків більше ніж у попередньому році. Причинами настання цих нещасних випадків стали порушення працівниками інструкцій з охорони праці та порушення посадовими особами своїх обов’язків (організаційні причини) у 7 випадках із 11, травмування внаслідок протиправних дій інших осіб, особиста необережність потерпілого (психофізіологічні причини) у 2 випадках із 11 , незадовільний стан території (технічні причини) в 1 випадку із 11. Одним із самих тяжких стався нещасний  випадок, а саме ДТП, 19.12.2018 року на автошляху між селами Раденськ та Великі Копані Олешківського району. У даній пригоді загинуло 5 із 6 учасників аварії. Автомобіль марки «Рено», керований жителем с.м.т. Брилівка Олешківського району разом із сестрою фізичною особою підприємцем та працівником однієї із сільських рад району поверталися із м. Олешки в с.м.т. Брилівку. За с. Раденськ на слизькій дорозі водій автомобіля «Рено» втратив керування і на швидкості зіткнувся з автомобілем однієї з організацій м. Олешки, у якому перебували три працівники , які поверталися додому після виконання виробничого завдання у с. Великі Копані. У результаті зіткнення усі пасажири автомобіля «Рено» та 2 пасажира автомобіля УАЗ загинули на місці,  один пасажир з автомобіля УАЗ знаходиться у реанімації Олешківської центральної районної лікарні. Працівники Олешківського відділення співчувають рідним та близьким загиблих. Розслідування нещасного випадку проводить комісія під головуванням представника Головного управління Держпраці у Херсонській області. Причини нещасного  випадку будуть встановлені по закінченню розслідування.

Більшість випадків сталися внаслідок падіння потерпілого під час пересування пішки і при пересуванні на транспорті, на другому місці травмування у наслідок протиправних дій інших осіб, поодинокі випадки сталися при падінні обладнання, від контакту з хижими тваринами,  у наслідок морської події. Із 15 травмованих 3 віком від 30 до 39 років, 3 віком від 40 до 49 років, 6 віком від 50 до 59 років, 3 віком більше ніж 60 років. Ці дані (окрім ДТП), по перше  говорять про те, що найбільша кількість працівників травмувались, як не дивно, з вини самих же потерпілих, а саме  у зв’язку з невиконанням ними вимог нормативних актів з охорони праці, не забезпечення роботодавцями відповідних безпечних умов праці на робочих місцях, по друге -  частина працівників отримали травми від сторонніх осіб, багато працівників травмуються у результаті недобросовісного відношення роботодавців інших підприємств, які халатно відносяться до виконання посадових обов’язків з питань забезпечення умов безпеки застрахованим особам на своїх територіях  (травмування від падіння під час пересування в період ожеледиці, незадовільного стану покриття підлоги та інш.).

У 2017 році на підприємствах Олешківського району сталося 5 страхових випадків (пов’язаних з виробництвом): у Голопристанському районі стався один страховий випадок і одне професійне захворювання працівника. У 2018 році в Олешківському районі зареєстровано 5 страхових випадків (рівень минулого року),  в Голопристанському районі зареєстровано 5 страхових випадків, що на чотири випадки більше ніж у 2017 році.

Безумовно, така статистика не радує тому, що за кожним із випадків втрачене життя, здоров’я,  горе та напруга в сім’ях, невиправдані фінансові витрати та інші негативні наслідки. Для вирішення проблем та соціального захисту застрахованих осіб (працівників, які працюють на основі трудового договору, та інших передбачених законодавством угод)  і створений  Фонд соціального страхування України.

Одним із основних завдань Фонду є профілактика виробничого травматизму, яка повинна забезпечити зниження рівня травматизму та, в кінцевому результаті створення таких умов, при яких неможливе травмування робітників під час виконання виробничих завдань. Фонд у співпраці з роботодавцями, службами охорони праці підприємств, установ та організацій, профспілками, представниками органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування повинні виконати в повному обсязі заплановані дієві заходи, направлені на вирішення вище вказаних завдань. Якщо конкретніше, то страховим експертом відділення у поточному році проведено 34 планових та 4  позапланових перевірки стану охорони праці та профілактичної роботи в організаціях та установах районів. Проведено 2 семінари. 8 круглих столів, понад 40 нарад з питань охорони праці з працівниками підприємств страхувальників. Надана дієва допомога службам охорони праці з питань впровадження та доопрацювання СУОП, прийнято участь у комісіях з охорони праці підприємств та з перевірки знань працівників підприємств з питань охорони праці. Розміщено на сайтах Олешківської та Голопристанської міських рад та райдержадміністрацій, сайтах ОТГ 8 статей страхового експерта відділення, поширено позитивний досвід роботи з питань створення безпечних умов праці, розповсюджено на підприємствах районів агітаційні листівки, нормативні акти, література з охорони праці. за активної участі працівників відділення пройшли навчання та перевірки знань з питань охорони праці керівники підприємств, відповідальні за стан охорони праці в кількості біля 300 осіб. Прийнято участь у проведенні конкурсу дитячого малюнка на тему «Охорона праці очима дітей», який щорічно проводиться у освітніх закладах Олешківського та Голопристанського районів та міст Олешки та Гола Пристань. Заплановано та виконано заходи до відзначення та проведення Дня охорони праці в Україні. Хочеться зазначити, що порушень законодавства з питань охорони праці та загальнообов'язкового соціального страхування   за результатами проведених перевірок стало значно менше.

Тільки спільна робота обов'язково дасть позитивні результати, тому що збереження життя, здоров'я та працездатності всіх працівників є основним  завданням роботодавців, працівників Фонду та застрахованих.

    

Страховий експерт з охорони праці

Олешківського відділення   УВД ФСС

України в Херсонській області                                                   О.В.Козир.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь