Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Андрій Гордєєв: «У 2019 році заплановано розширення мережі інклюзивно-ресурсних центрів на Херсонщині»

Дата: 29.01.2019 13:01
Кількість переглядів: 526

З 2016 року в Україні реалізовується проект Благодійного Фонду Порошенка та Міністерства освіти і науки України щодо впровадження інклюзивної освіти, відповідно до якого діти з обмеженими можливостями мають право здобувати освіту в усіх навчальних закладах, а також отримувати психолого-педагогічну та корекційно-розвиткову допомогу в інклюзивно-ресурсних центрах. Ініціатором впровадження інклюзії в освіті стала Марина Порошенко, і на сьогодні вже 12 тисяч особливих дітей навчаються спільно зі своїми однолітками.

Підбиття підсумків трирічної роботи відбулося 25 січня у Києві під час Всеукраїнської конференції з інклюзивної освіти за участю Президента Петра Порошенка та першої леді Марини Порошенко. До заходу долучилися урядовці, директори інклюзивно-ресурсних центрів, представники благодійних фондів, організацій та голови облдержадміністрацій.

На початку заходу Петро Порошенко зазначив: «Інклюзія – це не лише для дітей з особливими потребами. Інклюзія – це не лише для їхніх родин, батьків. Інклюзія – це для всіх нас, громадян України, для нашої держави. Це характеристика нації на те, чи складає вона іспит на європейськість. Це одна з тих реформ, які змінюють не окремий сектор економіки чи державного управління. Це частина найважливішої, і я мушу сказати, найскладнішої, але водночас найпотрібнішої реформи, бо полягає вона в тому, що ми перетворюємо і змінюємо саме суспільство українське».

Крім того, Глава держави відмітив активну роботу місцевих громад у процесі реалізації даної реформи.

За словами дружини Президента Марини Порошенко, упродовж останніх трьох років Україна у впровадженні інклюзивної освіти пройшла шлях, який європейські держави проходили десятиліттями.

 «Згідно з останніми даними, майже кожна четверта школа в Україні впроваджує інклюзивний принцип навчання. Безумовно, така тенденція впевнено наближає нас до європейських стандартів життя. Сьогодні в Україні від реформи інклюзивної освіти залежить доля майже одного мільйона дітей», – наголосила Марина Порошенко.

Про стан впровадження інклюзивної освіти в Херсонській області присутнім доповів голова обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв: «Протягом трьох років кількість закладів загальної середньої освіти з інклюзивною формою навчання в області збільшилася на 51 одиницю. Тепер 444 дитини Херсонщини з особливими освітніми потребами навчаються в                      101-му навчальному закладі. З метою надання якісних освітніх послуг постійно здійснюється перепідготовка та підвищення кваліфікації педагогічних працівників».

Також Андрій Гордєєв зазначив, що інклюзія активно впроваджується у Бериславському, Білозерському, Генічеському, Олешківському районах та в                місті Херсоні, а в 2018/19 навчальному році до них долучилися освітні заклади міста Гола Пристань, Нововоронцовського, Верхньорогачицького, Каховського, Нижньосірогозького районів та Кочубеївської ОТГ.

У закладах освіти створюються ресурсні та сенсорні кімнати.

На контролі Андрія Гордєєва перебуває впровадження інклюзії і в дитячих садочках. Наразі в області працюють 8 інклюзивних дошкільних груп.

Крім того, спеціалісти надають психолого-педагогічну допомогу дітям з особливими освітніми потребами в інклюзивно-ресурсних центрах, які відкрито у містах Херсоні, Каховці, Новій Каховці, Бериславському, Голопристанському, Новотроїцькому, Скадовському та Олешківському районах.

«У 2019 році заплановано розширення мережі інклюзивно-ресурсних центрів на Херсонщині (у Білозерському та Генічеському районах) та відкриття 42 ресурсних кімнат», – наголосив у ході виступу голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв.

Під час конференції було відзначено громадян, які активно долучалися до співпраці у питанні соціалізації дітей з особливими освітніми потребами та зробили внесок у запровадження інклюзивної освіти в Україні. Так, подяку від Президента України Петра Порошенка та Марини Порошенко отримала Ірина Ханнікова, голова ГО «Херсонська обласна організація підтримки дітей з синдромом Дауна та їх сімей «Сонячні діти Херсонщини».

 

На фото: зліва направо – директор Департаменту освіти, науки та молоді ОДА Євген Криницький, народний депутат України Олександр Співаковський, голова ГО «Сонячні діти Херсонщини» Ірина Ханнікова, голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь