Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

ПІЛЬГОВА ПЕНСІЯ: ВАЖЛИВІ НЮАНСИ

Дата: 07.02.2019 14:06
Кількість переглядів: 3294

Фото без опису

Право пільгового виходу на пенсію дає робота у шкідливих та важких умовах.
Cаме у тих, хто працює на таких роботах, найчастіше ви­никають запитання, коли та за яких умов вони можуть набути права на пільгову пенсію.

     Питання:«Був пе­ріод, коли я працював водієм автомобіля на вивезенні лісу, а згодом — водієм міського пасажирського транспорту на автобусі. Чи дають ці роботи право на пільгову пенсію?»

   Щодо виконаних робіт по лісозаготівлі: список професій і посад працівників підприємств лісової промисловості та лісового господарства, постійно діючих лісопунктів, лісництв, лісозаготівельних дільниць, зайнятих на заготівлі лісу, лісогосподарських роботах, підсочці лісу та лісосплаві, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.1992№ 583.

       Відповідно до цього Списку водії автомобілів, зайняті на вивезенні лісу, мають право на пенсію за вислугу років. Водночас пунктом 21 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) збережено право окремих працівників на пенсію за вислугу років за умови, що на день набуття чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148-VII, тобто станом на 11 жовтня 2017 року, вони мають вислугу років і страховий стаж, необхідні для призначення такої пенсії. Зокрема, чоловіки — водії автомобілів, зайняті на вивезенні лісу, мають право на пенсію за вислугу років після досягнення віку 55 років та за наявності станом на 11 жовтня 2017 року 26 років 6 місяців страхового стажу, у тому числі не менше як 12 років 6 місяців на зазначеній роботі.
        Пенсію за вислугу років призначають і виплачують у разі звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію (пункт 4 статті 114 Закону 1058). 
Робота на посаді водія міського пасажирського транспорту (автобусів, тролейбусів, трамваїв) за дотримання умов, визначених у пункті 8 статті 114 Закону 1058, дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. Чоловіки — водії міського пасажирського транспорту (автобусів, тролейбусів, трамваїв) і великовагових автомобілів, зайняті в технологічному процесі важких і шкідливих виробництв, мають право на пільгову пенсію після досягнення віку 55 років та за наявності не менше як 30 років страхового стажу, у тому числі не менше як 12 років 6 місяців на зазначеній роботі.
За відсутності 30 років страхового стажу в період до 1 квітня 2024 року пенсію за віком на пільгових умовах призначають за наявності на дату досягнення чоловіками 55-річного віку страхового стажу від 25 років 6 місяців до 30 років залежно від дати народження:
- із 1 квітня 2015 ро­ку по 31 березня 2016 року — не менше як 25 років 6 місяців;
- із 1 квітня 2016 року по 31 березня 2017 року — не менше як 26 років;
- із 1 квітня 2017 року по 31 березня 2018 року — не менше як 26 років 6 місяців;
- із 1 квітня 2018 року по 31 березня 2019 року — не менше як 27 років;
- із 1 квітня 2019 року по 31 березня 2020 року — не менше як 27 років 6 місяців;
- із 1 квітня 2020 року по 31 березня 2021 року — не менше як 28 років;
- із 1 квітня 2021 року по 31 березня 2022 року — не менше як 28 років 6 місяців;
- із 1 квітня 2022 року по 31 березня 2023 року — не менше як 29 років;
- із 1 квітня 2023 року по 31 березня 2024 року — не менше як 29 років 6 місяців.
     Відповідно до пункту 5 статті 114 Закону 1058 у разі призначення пенсій на пільгових умовах відповідно до частин другої і третьої цієї статті здійснюється взаємне зарахування періодів роботи, передбачених цією статтею, за умови, що роботи, які зараховуються, дають право на пенсію на аналогічних або більш пільгових умовах.
      Оскільки посаду водія на вивезенні лісу в статті 114 Закону 1058 не передбачено, право на пенсію за віком на пільгових умовах визначається лише з урахуванням стажу роботи на посаді водія міського пасажирського транспорту.
      Водночас згідно з пунктом 16 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону 1058 до приведення законодавства України у відповідність із цим Законом закони України та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону.
    Положення Закону України «Про пенсійне забезпечення» (далі — Закон 1788) застосовуються в частині визначення права на пенсію за вислугу років для осіб, які мають право на таку пенсію.

      Статтею 56 Закону 1788 передбачено, що під час призначення пенсій на пільгових умовах та пенсій за вислугу років здійснюється взаємне зарахування періодів роботи за умови, що зазначені роботи дають право на пенсію на аналогічних або більш пільгових 
умовах.
       Отже, під час визначення права на пенсію за вислугу років враховується як робота на посаді водія на вивезенні лісу, так і робота на посаді водія міського пасажирського транспорту.
     УВАГА! Якщо із записів трудової книжки неможливо зробити висновок, чи є підстави для зарахування до спеціального чи пільгового стажу певного періоду роботи, потрібно додатково подати до територіального управління Пенсійного фонду уточнюючу довідку підприємства, видану на підставі первинних документів.
Якщо підприємства, установи, організації або їх правонаступники розміщуються на тимчасово окупованій території України або в районах проведення антитерористичної операції, спеціальний трудовий стаж може підтверджуватися за даними, наявними в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

   Якщо підприємство, на якому працювала особа, ліквідовано і немає його правонаступника, пільговий стаж підтверджують відповідні комісії, що діють у кожній області при Пенсійному фонді (пункт 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637).

СПИСОК професій і посад працівників підприємств лісової промисловості та лісового господарства, постійно діючих лісопунктів, лісництв, лісозаготівельних дільниць, зайнятих на заготівлі лісу, лісогосподарських роботах, підсочці лісу та лісосплаві,
робота на яких дає право на пенсію за вислугу років

а) Робітники:

Здимщики-збирачі

Звальщики лісу

Водії автомобілів по вивезенню лісу

Лебідчики на трелюванні лісу

Лісоруби

Машиністи-кранівники, зайняті на лісосіках, лісонавантажувальних пунктах, верхніх і проміжних складах

Машиністи з'єднувальних (сортувальних) машин

Машиністи трелювальних машин

Навальники-звальщики лісоматеріалів, зайняті на лісосіках, лісонавантажувальних пунктах, верхніх і проміжних складах

Обрубувачі сучків

Розкряжувальники

Слюсарі по ремонту лісозаготівельного обладнання, зайняті на лісосіках, лісонавантажувальних пунктах, верхніх і проміжних складах

Сортувальники деревини на воді

З'єднувачі плотів

Трактористи на підготовці лісосік, трелюванні та вивезенні лісу

Трелювальники

Формувальники плотів

Чокувальники

Штабелювальники деревини, зайняті на лісосіках, лісонавантажувальних пунктах, верхніх і проміжних складах

б) Спеціалісти:

Майстри, старші майстри, зайняті на лісосіках, лісонавантажувальних пунктах, верхніх і проміжних складах

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь