Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Обласні змагання з шахів серед працівників освіти - членів Профспілки

Дата: 11.02.2019 10:05
Кількість переглядів: 682

Фото без опису

08.02.2019 року в місті Херсоні на базі Херсонського державного університету відбулися обласні змагання з шахів серед працівників освіти - членів Профспілки працівників освіти і науки України - відповідно до Положення про проведення обласної Спартакіади та в рамках Регламенту проведення Всеукраїнських змагань з шахів, затверджених постановою президії обкому №24 від 25.01.2019 року та бюро ЦК Профспілки від 18.01.2019 р. № Бр-364

Мета: пропаганда здорового способу життя, залучення освітян до активної спортивної діяльності, сприяння їх інтелектуальному розвитку, підвищенню трудової та творчої активності, розвитку фізичної культури та спорту в освітянському середовищі, організації змістовного відпочинку та дозвілля.

Фото без опису

Взяли участь у змаганнях з шахів Лобода Ю.В. та Щевич С.С. члени первинної профспілкової організації Великокопанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, які в наполегливій боротьбі посіли V місце.

Своїми враженнями від заходу поділилися учасники змагань:

Фото без опису

Юлія Валеріївна: «Шахи для мене – це мистецтво, хоч їх і вважають спортом. Точніше, це інтелектуальне мистецтво. В шахи я граю з дитинства»,

Фото без опису

Сергій Сергійович: «Для мене шахи – це спорт, в якому я розвиваю свої тактичні здібності, вчуся розуміти, чим можна пожертвувати, а що потрібно зберегти.»

Шахи — найбільш поширена інтелектуальна гра у цілому світі, одна із найбільш захоплюючих настільних ігор. Вона не тільки цікава, але й корисна для розвитку логіки. Одночасно — найстарша, має дуже давню історію.

Батьківщиною шахів вважають Індію епохи держави Гуптів (близько 1400 років тому). Звідти гра потрапила в Ераншахр (територія сучасних Ірану і Іраку), потім на Близький Схід та в Європу.

Чому традиційні шахові фігури не схожі на реальних солдатів, слонів і королів? Гра потрапила до Європи через ісламський світ. Іслам забороняє робити статуї тварин або людей, тому шахові фігури набули дещо абстрактного вигляду.

У стародавніх і середньовічних шахах було чимало екзотичних модифікацій фігур: дракони, кентаври, єпископи, вершники тощо. З часом їх набір поповнювався, в тому числі гренадерами, саперами та іншими військовими фахівцями, а XX століття збагатило шахи танками, літаками, і навіть атомною бомбою, в яку перетворюється пішак, дійшовши до останньої горизонталі.

Найдавнішу із записаних шахових партій датують 900 роком – це була гра між багдадським літописцем та його учнем.

Сім мистецтв, яким навчалися майбутні лицарі, називалися «Сім лицарських чеснот». Це фехтування, плавання, соколине полювання, складання віршів на честь дами серця, володіння списом, верхова їзда та гра в шахи.

Число можливих унікальних шахових партій набагато більше, ніж число електронів у Всесвіті! Число електронів становить близько 10^79, а число унікальних шахових партій – 10^120.

Найдовша теоретично можлива гра в шахи може складатися з 5949 ходів.

Друга книга, яку надрукували англійською, була про шахи!

Спочатку ферзь (королева) міг рухатися лише на одну клітинку по діагоналі, згодом – на дві клітинки. А потім в Іспанії був період Реконкісти, коли королева Ізабелла наказала, що саме Королева має бути найсильнішою фігурою. І в шахах також!

Із вихідного положення існує вісім різних способів поставити мат у два ходи і 355 різних способів поставити його в три ходи.

Багато хто з вас скаже, що шахи — гра для тих, хто від природи володіє високим інтелектом. Це частково так, але дослідження довели, що шахи активізують обидві півкулі головного мозку, поліпшують творчі здібності, концентрацію, критичне мислення і навички навчання. Тож граймо у шахи!

Фото без опису

Вітаємо учасників та бажаємо майбутніх успіхів!

Віталій Кривошея, голова

Великокопанівської сільської організації

Профспілки працівників освіти і науки України


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь