Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Олешківський сервісний центр Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області відповідає на питання  щодо пенсійного забезпечення

Дата: 13.02.2019 14:40
Кількість переглядів: 637

Фото без описуЗАПИТАННЯ - ВІДПОВІДІ
? Я народилася в червні 1962 року, маю 31 рік страхового стажу, виховала трьох дітей. У якому віці я матиму право на пенсію за віком?


?? Відповідно до абзацу першого статті 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та за наявності страхового стажу не менше як 15 років по 31 грудня 2017 року.
?? Із 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років мають особи за наявності страхового стажу від 25 до 35 років (у 2018 — 25 років, у 2019 — 26 років та ін, у 2028 — 35 років).
?? Ви досягнете пенсійного віку 60 років у 2022 році. Необхідний страховий стаж для Вас становитиме не менше як 29 років.
?? Отже, за наявності 31 року страхового стажу право на пенсію за віком Ви набудете після досягнення віку 60 років.
?? Чинне законодавство не передбачає призначення пенсії зі зменшенням пенсійного віку матерям, які народили трьох дітей.
?? Одночасно повідомляємо, що за період до 01.01.2005 р. час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми до досягнення кожною дитиною трирічного віку зараховують до страхового стажу на підставі записів у трудовій книжці та свідоцтв про народження дітей. Із 01.01.2005 р. до страхового стажу зараховують період отримання допомоги для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або допомоги при народженні дитини на підставі даних системи персоніфікованого обліку.

 

 

 ЗАПИТАННЯ - ВІДПОВІДІ
Мені 19 років. Одержую пенсію в разі втрати годувальника, призначену відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Із 1 вересня 2017 року навчаюсь в інституті за денною формою навчання. Із лютого поточного року планую змінити форму навчання на заочну. Чи матиму я право під час навчання на заочній формі на одержання пенсії в разі втрати годувальника?


?? Статтею 30 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» визначено право на отримання пенсії у разі втрати годувальника вихованців, учнів, студентів, курсантів, слухачів, стажистів, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах до закінчення навчальних закладів, але не більше як до досягнення ними 23 років. Діти-сироти мають право на пенсію в разі втрати годувальника до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.
?? Отже, під час навчання за заочною формою навчання пенсію в разі втрати годувальника студентам не виплачують.

 

 

ЗАПИТАННЯ - ВІДПОВІДІ
Мені 54 роки. Чи матиму я право на грошову допомогу в розмірі 10 місячних пенсій у разі виходу на пенсію? Мій стаж 32 роки. Працювала вчителем, нині не працюю.


?? Починаючи з жовтня 2011 року Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено виплату грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі десяти місячних пенсій особи станом на день її призначення.
?? Грошову допомогу надають за таких умов:
- якщо пенсія за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» призначається після 1 жовтня 2011 року;
-якщо на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 зазначеного Закону, особа працювала в закладах і установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е»—«ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення»;
-якщо страховий стаж на зазначених посадах становить 35 років для чоловіків і 30 років для жінок;
- якщо до цього особа не отримувала будь-яку пенсію.
?? Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1191. Згідно з Порядком до страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги, зараховуються періоди роботи в закладах і установах державної та комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» і «ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», що передбачені, зокрема, Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909 «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років».
?? Розмір грошової допомоги визначається з місячного розміру пенсії, обчисленого згідно зі статтями 27 і 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», станом на день її призначення.
?? Отже, якщо на час досягнення пенсійного віку (60 років) Ви будете працювати в закладі чи установі державної або комунальної форми власності на посаді, робота на якій дає право на призначення пенсії за вислугу років, за наявності не менше як 30 років страхового стажу на зазначених посадах, та за умови, що до цього Ви не отримували будь-яку пенсію, Вам буде призначено грошову допомогу в розмірі десяти пенсій.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь