Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Справжнє свято української мови у Великокопанівській ЗОШ І-ІІІ ступенів

Дата: 22.02.2019 11:22
Кількість переглядів: 941

Фото без опису

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» - звучало у заголовку документа. Міжнародне свято рідної мови мало послугувати захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті.

Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної — бенгальської, мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. 

Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

Так, 21 лютого 2019 року у Великокопанівській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулося справжнє свято української мови. Розпочався захід  пізнавальним мовознавчим квестом «У царстві рідної мови» для учнів 5-8 класів.

Фото без опису

Під час перерв школярі мали нагоду сфотографуватися у затишній фотозоні під гаслом «Я люблю українську мову» та потанцювати під запальну національну пісню.

Фото без опису

З  учнями  9-10 класів учитель української мови та літератури Олексюк О.А. провела брейн-ринг «Говоріть українською». Учні 11-А класу створили ментальну картку «Історія української мови», яку презентувала Болгар Анастасія.

Фото без опису

Кожен клас оформив сторінку лепбуку «Мова наша солов’їна». Після завершення заходів переможців було нагороджено подарунками.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь