Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Про успішні практики Великокопанівської ОТГ у сфері медицини

Дата: 28.02.2019 10:33
Кількість переглядів: 952

Фото без опису

Херсонський ЦРМС продовжує збір успішних практик. Сьогодні анонсуємо яскравий приклад створення КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Великокопанівської ОТГ.

Відповідно до Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я із 2018 року розпочалося втілення масштабної трансформації фінансування системи охорони здоров’я. І Великокопанівська громада одразу стала активним учасником змін. Збагнувши, що реформа медицини докорінно змінює правила гри, а саме: створює умови для покращення якості послуг, справедливої оплати праці лікарів та нових можливостей розвитку персоналу, вирішили йти в ногу з часом і уже в липні 2018 року КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Великокопанівської сільської ради було реорганізовано за рішенням органу місцевого самоврядування в Комунальне некомерційне підприємство «ЦПМСД» Великокопанівської сільської ради, що є власністю громади. Медичний заклад пройшов відповідну державну реєстрацію та отримав ліцензію на здійснення медичної практики відповідно до законодавства. В структуру ЦПМСД входить Великокопанівська амбулаторія, ФАП с-ща Абрикосівка та ФП с. Добросілля, що охоплює медичними послугами 7000 населення.

Фото без опису

Оскільки засновником ЦПМСД є орган місцевого самоврядування, громада приділяє максимум зацікавленості до розвитку Центру та здійснює стратегічне управління медичним обслуговуванням населення, а також вживає заходів з профілактики захворювань населення та підтримки громадського здоров`я. «Ми всіляко підтримуємо створення належних умов для покращення якості медичних послуг, так в оперативне управління КНП передано автомобіль, придбаний за кошти місцевого бюджету, ми запросили лікаря-педіатра з іншої області, створили умови для комфортного проживання лікаря в нашій громаді. Оскільки діюча амбулаторія не відповідає основним принципам розвитку охорони здоров'я у сільській місцевості, на базі ОТГ передбачено будівництво нової сучасної амбулаторії сімейної практики на 3-4 лікарі, що забезпечить розвиток охорони здоров'я в Великокопанівській ОТГ та забезпечить рівний доступ громадян до якісного та ефективного медичного обслуговування», - зазначила голова об’єднаної громади Костенко Валентина Дмитрівна.

Фото без опису

«Сьогодні спільними зусиллями ми намагаємось побудувати сільську медицину в дії, наблизити якісні послуги до населення, створити комфортні умови та клієнтські сервіси для наших людей. Так, наприклад, в Центрі надаються безоплатно послуги фізіотерапевтичного кабінету, які не входять в обов’язковий перелік безоплатного пакету відповідно вимог НЗСУ. Ці послуги ми надаємо безкоштовно за рахунок місцевого бюджету, мотивуючи у такий спосіб громадян підписувати декларації з нашими лікарями»,- констатувала головний лікар ЦПМСД Ірина Сергіївна Ковальова.

Фото без опису

Найголовнішим досягненням головний лікар вважає своєчасне підписання договору с НЗСУ та перехід на систему «гроші йдуть за пацієнтом», адже вже в січні 2019 року Великокопанівський ЦПМСД отримав перші надходження від НСЗУ, що дало можливість розподілити кошти не тільки на зарплату медиків, а й спрямувати доходи на матеріальне забезпечення, господарські видатки, розвиток матеріально-технічного забезпечення закладу.

Свідченням прогресивних поглядів громади є затверджена Стратегія розвитку, де відображені плани щодо відкриття пункту швидкої медичної допомоги на умовах міжмуніципального співробітництва. Громада переконана, що на сьогодні люди не отримують вчасно екстрену медичну допомогу, саме тому було прийнято рішення про відкриття пункту базування швидкої медичної допомоги, що забезпечить належний рівень послуг на основі договору ММС для трьох громад: Великокопанівської, Виноградівської та Ювілейної ОТГ. Відкриття пункту базування швидкої медичної допомоги на умовах міжмуніципального співробітництва зможе забезпечити рівний доступ громадян до якісного, ефективного, вчасного медичного обслуговування для 25000 населення.

Херсонський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», допомагає громадам Херсонщини із розробкою стратегій розвитку, організовує навчальні поїздки в інші області для обміну досвідом, надає консультативну і дорадчу підтримку громадам у впровадженні секторальних реформ. Саме такі навчання і надихнули представників Великокопанівської громади на своєчасні рішення в реформуванні первинної ланки медицини, адже ця громада бере активну участь у різноманітних навчаннях та поїздках.

Приклад Великокопанівської громади доводить, що спільними зусиллями та розумним менеджментом можна підняти рівень сільської медицини до кращих стандартів.

Оксана Гуцоляк, радниця з муніципальних послуг

 Херсонського ЦРМС


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь