Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

На питання стосовно  перерахунку пенсій з 01.03.2019 відповідає начальник головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області Зінаїда Тимофіївна Лазарєва

Дата: 14.03.2019 16:19
Кількість переглядів: 1198

Фото без опису

Зінаїдо Тимофіївно, органами Пенсійного фонду проведено перерахунок з 01 березня. Якими документами регламентовано проведення індексації  пенсій?

Порядок проведення перерахунку пенсій закладено в нормах частини    2 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та, зокрема, порядок проведення перерахунку пенсій у         2019 році та подальших роках передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 №124 «Питання проведення індексації пенсій у      2019 році» (далі- постанова №124). Тобто ці документи визначили механізм щорічного осучаснення пенсійних виплат.

 

Хто має право на індексацію пенсій з 1 березня 2019 року?

Перші 2 категорії – одержувачі пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та військовослужбовці строкової служби, та члени їх сімей, які отримують пенсію  відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», пенсія яким призначена із застосуванням середньої заробітної плати     3764,40 грн. (при призначенні пенсій військовослужбовцям офіцерського складу та контрактникам розмір їхньої пенсії визначається від грошового забезпечення і не залежить від розміру середньої заробітної плати).

Обом категоріям застосовується показник заробітної плати 4404.35 грн (це збільшений на 17%  показник заробітку 3764,40 грн, який використовувався при перерахунках пенсій  з жовтня 2017 року), при перерахунку застосована величина оцінки одного року страхового стажу на дату проведення перерахунку - 1%. Далі пенсія рахується по звичайній формулі.

Також перерахунку підлягали пенсії в розмірі відшкодування фактичних збитків відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», пенсія яким призначена із застосуванням середньої заробітної плати
928,81 грн. Це пенсії, призначені як до, так і після  1 січня 2019 року із заробітку за роботу в зоні відчуження.    З урахуванням збільшення на 17% середньої заробітної плати  показник заробітку, який буде враховуватися з 01.03.2019 цій категорії складе 1086,71 грн.

Для осіб, у яких розмір підвищення після перерахунку, проведеного шляхом збільшення показника середньої заробітної плати на 17% збільшується на суму від 0,01 до 100 грн, встановлюється доплата таким чином, щоб сума підвищення не була меншою за 100 грн.

Окрім того, постановою №124 передбачено встановлення певній категорії осіб одноразової доплати до пенсії в сумі 2410,07 грн.

 Хто має право на встановлення одноразової доплати до пенсії?

Повинні виконуватися одночасно такі умови:

1) особа одержує пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;

2) наявність у чоловіків 25/35 років страхового стажу (якщо пенсія призначена до жовтня 2011 року – 25 років; якщо після жовтня 2011 року – 35 років); у жінок 20/30 років страхового стажу (якщо пенсія призначена до жовтня 2011 року – 20 років; якщо після жовтня 2011 року – 30 років).

3) розмір пенсії після проведення індексації менший за 40% середньої заробітної плати по Україні, а саме за 1669,20 грн.

            Слід зазначити, що одноразова доплата до пенсії виплачується рівними частинами в березні та квітні 2019 року та не враховується  під час обчислення сукупного доходу  при  розрахунку житлової субсидії та при визначенні права на пільги.

По пенсіях, призначених у разі втрати годувальника одноразова доплата до пенсії та доплата до 100 грн встановлюється до загального розміру пенсії.

По Херсонській області таку доплату одержать 58,5 тис. громадян.

 

Яким категоріям не будуть проведені перерахунки?

Особам, пенсії  яким призначені з урахуванням коефіцієнту 1,35% (звернення за призначенням, які надійшли у 4 кварталі 2017 року), перерахунки будуть проведені лише у тих випадках, якщо розмір пенсії, з урахуванням коефіцієнту вартості одного року 1% та величини нової осучасненої заробітної плати будуть вищі ніж до перерахунку. Якщо внаслідок перерахунку, розмір пенсії зменшується, пенсія перераховується при наступному збільшенні показника середньої заробітної плати.

Окрім новопризначених у 2018 році пенсій не будуть проіндексовані з 01.03.2019 пенсії, по яких здійснювалося  переведення з пенсії по інвалідності на пенсію за віком після відпрацювання не менше 24 місяців страхового стажу за зверненнями, які надійшли після 01.01.2018 (обом категоріям були застосовані норми нової середньої заробітної плати при розрахунку – 5377,90 грн).

 

Чи будуть проведені перерахунки пенсій особам з числа державних службовців, науковців?

 

У разі, якщо розмір пенсії у осіб, які отримують пенсії за спеціальними законами (державним службовцям та прирівняним до них особам, працівникам прокуратури, науковцям тощо) за Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» після осучаснення вищий, автоматично здійснюється перерахунок з 01.03.2019 за матеріалами пенсійних справ.  Водночас якщо особа, яку автоматично переведено на пенсію за загальними правилами, виявить бажання знову отримувати пенсію «спеціальну», за її зверненням виплату пенсії буде поновлено за Законом, за яким вона одержувала таку пенсію до переведення. Крім цього, якщо особа з числа державних службовців, науковців працювала та не надавала документи щодо стажу, який вона напрацювала після призначення пенсії чи хоче змінити заробіток для обчислення пенсії, вона може скористатись своїм правом. В такому разі перерахунки за доцільністю будуть проведені по заяві в терміни, визначені ст.45 базового закону.

 

Чи залежить цей перерахунок від факту працевлаштування?

 

Ні, перераховані з 01 березня будуть пенсійні виплати і працюючим і не працюючим. Але від факту працевлаштування залежать складові пенсійної виплати це і доплата за понаднормативний стаж, право на надбавки та підвищення, залежні від факту працевлаштування, а то і на право на пенсійну виплату.

 

Які результати проведеного перерахунку?

 

Автоматизований перерахунок проведено 262 тис. пенсіонерам або 95% від тих, які перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду області. У 223 тис. з них  відбулось зростання пенсійної виплати в березні в середньому на 562 грн. (з урахуванням одноразової доплати), середня пенсія по області зросла на 212 грн., але у кожного пенсіонера результат проведеного перерахунку різний, оскільки залежить від наявного страхового стажу особи та індивідуального коефіцієнту заробітку.

 

Який порядок  виплати нарахованої  монетизованої субсидії ?

 

Нарахована монетизована субсидія буде виплачена одночасно з перерахованою пенсією через банківські установи та відділення АТ «Укрпошти» з 04 по 25 березня згідно графіків виплати пенсій. Виплата житлових субсидій органами Пенсійного фонду буде здійснюватись на підставі визначених органами соціального захисту даних про суми монетизованих субсидій пенсіонерам. З усіх питань щодо права на субсидію або її розміру звертатися до органів соціального захисту населення за місцем проживання.

 

На які перерахунки  можуть очікувати наші пенсіонери ще протягом року?

 

В квітні поточного року Пенсійним фондом України буде проведено автоматизований перерахунок тим, хто працював і набув страховий стаж тривалістю не менше 24 місяці або після останнього перерахунку пройшло 2 роки.  Нагадаю, що в минулому році проведено перший такий перерахунок, перераховано більше 60 тис. пенсій працюючим пенсіонерам.

Також Законом України «Про Державний бюджет на 2019 рік» передбачено двічі протягом року зміну прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: з липня -1564 грн та грудня-1638 грн, з урахуванням чого будуть проведені перерахунки пенсій по складових пенсійних виплат, залежних від вищезазначеного показника прожиткового мінімуму.

 

Яким чином пенсіонер може дізнатися про нараховані суми пенсій по перерахунку та субсидіям?

По-перше, якщо особа отримує пенсію через банківську установу, їй надійде СМС- сповіщення в розрізі суми пенсійної виплати і окремо про розмір субсидії. Якщо особа отримує пенсію через поштове відділення, пенсія і субсидія будуть включені в різні виплатні відомості.

По-друге, особа зареєструвавшись в органах Пенсійного фонду на ВЕБ-порталі ПФУ отримує доступ до особистого кабінету, через який буде оперативно проінформована про зарахований страховий стаж, заробітну плату, і про любі зміни в пенсійному забезпеченні, які проводяться згідно чинного законодавства.

Крім цього, в кожному районі Херсонської області та головному управлінні працюють «гарячі телефонні лінії», на яких консультують досвідчені фахівці. У разі необхідності, пенсіонер може звернутись особисто до сервісних центрів Фонду за місцем проживання.

        

Додаткову інформацію Ви можете отримати за телефонами «гарячої» лінії 35-39-02 (головне управління), 42-95-71 (Херсонський відділ обслуговування громадян).


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь