Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Про паління трави та його наслідки повідомляє земельний відділ

Дата: 28.10.2019 14:13
Кількість переглядів: 861

Фото без опису

Земельний відділ повідомляє

 

Кожного року по завершенню сезонних польових робіт українські села та містечка поглинає суцільний дим. І це не стихійна пожежа чи недбале поводження з вогнем у лісі.

Причиною ядучого диму є наші українські дбайливі господарі, які щоосені спалюють на своїх городах, полях та присадибних ділянках усе бадилля, бур’яни, листя, траву, дрібне сміття та інші відходи. І так з року в рік.

Таке враження, що населення одержиме вірою в необхідність палити суху траву. Спалювання перетворилося мало не на священний ритуал, що передається із покоління в покоління, бо “куди ж мені це подіти?!”.

А тим часом з кожним роком в Україні зростає сумна статистика різноманітних захворювань: від різноманітних видів алергій до онкології. І люди навіть не усвідомлюють, що вбивають себе самі.

 

В першу чергу, спалювання трави, бадилля та інших відходів є небезпечним для здоров’я. Дуже небезпечним. І це слід затямити кожному палію.

На присадибних ділянках рослини нерідко кроплять пестицидами, обробляють землю гербіцидами,  які також вивільняються у повітря при спалюванні листя чи трави. 

З листям, як правило, спалюють і безліч різноманітного дрібного сміття, наприклад, поліетиленові пакети чи пластик, що суттєво посилює забруднення атмосфери над селом.

 

ОТОЖ, СПАЛЮВАННЯ ТРАВИ ТА ІНШИХ ВІДХОДІВ НЕСЕ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я БЕЗЛІЧ НЕБЕЗПЕК:

  • розвиток алергії
  • утруднення дихання, кашель, першіння в горлі
  • сильний головний біль
  • підвищення температури
  • респіраторні захворювання
  • зниження здатності організму протистояти мікробам
  • ушкодження імунної, нервової, ендокринної системи і репродуктивних функцій
  • розлади шлунку
  • онкологічні захворювання

 

ЗАБРУДНЕННЯ ДОВКІЛЛЯ

У природі все передбачено так, щоб трава та кущі росли після зими самі, без “допомоги” підпалів. За зиму трава перегниває і не є перешкодою для молодої порослі. Це стосується і гілок, що також згодом перегнивають. Якщо люди вважають, що підпалюючи стару траву та бадилля, таким чином допомагають природі – вони дуже помиляються.

Під час сезонного спалювання згорає не тільки суха трава, а й накопичена в ґрунті органіка, збільшуючи викиди вуглекислого газу.

Дим від вогнищ може утворювати смоґ і надовго зависати у повітрі. У цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій.

 

НЕПОПРАВНА ШКОДА ВЛАСНОМУ ГОСПОДАРСТВУ

Під час спалювання трави гине багато комах, їхніх личинок і лялечок. У вогні горять всі живі істоти – сонечка, дощові черв’яки та інші комахи, які беруть участь в процесі формування ґрунту та роблять його пухким.

При випалюванні трави гине уся корисна мікрофлора ґрунту, що призводить до зниження його родючості.

 

Але всі ці відходи городини можна легко перетворити в добриво. Все, що для цього потрібно - компостна купа або компостна яма, в які потрібно регулярно збирати рослини і органічні відходи. Через два сезони вони згниють і перетворяться на компост, придатний для добрива всіх городніх рослин та саду.

Фото без опису

Переваги використання компосту на дачній ділянці

Хоча створення компосту забирає багато часу, витрачені зусилля завжди себе виправдовують. Переваги виробництва компосту в компостній ямі своїми руками є наступними:

  • Екологічність. Компост - це натуральне добриво для рослин.
  • Поліпшення якостей ґрунту. Завдяки використанню компосту, глинисті ґрунти стають більш пухкими, пропускають більше повітря. Якщо ж на дачній ділянці багато піску, завдяки компосту він буде затримувати більше вологи, що підвищить його родючість.
  • Відсутність необхідності платити гроші. Компост можна отримати безкоштовно з харчових відходів і рослин, що ростуть на присадибній ділянці. А ось за гній і мінеральні добрива доведеться платити.
  • Можливість з користю утилізувати органічне сміття і підтримувати чистоту на ділянці. Трава, бур'яни та листя в будь-якому випадку будуть рости на дачній ділянці та для підтримки чистоти їх необхідно кудись вивозити або спалювати. Якщо ж скидати їх в компостну яму або на компостну купу — без зайвих зусиль утворюється корисний компост, а занедбана ділянка перетворюється на привабливе місце для вирощування овочів.

Також у Земельному кодексі України в статті 103 «Зміст добросусідства» чітко вказано, що

1. Власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо). 

Тож, будьмо добрими сусідами!

 

 

НА ЯКІ ЗАКОНИ, ЗАКОНОДАВЧІ АКТИ ТА ІНШІ ПРАВОВІ НОРМИ МОЖНА ОПИРАТИСЯ У БОРОТЬБІ З ПАЛІЯМИ?

Перелік законів та нормативних актів, які забороняють спалювання сухої трави та інших відходів та передбачають за це покарання:

 

СТАТТЯ 50 КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ

Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.

 

ЗАКОН УКРАЇНИ “ПРО ОХОРОНУ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА”

Стаття 9. Кожний громадянин України має право на:

а) безпечне для його життя та здоров’я навколишнє природне середовище;

Стаття 12. Обов’язки громадян у галузі охорони навколишнього природного середовища. Громадяни України зобов’язані:

а) берегти природу, охороняти, раціонально використовувати її багатства відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища; (…)

в) не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб’єктів.

 

 

ЗАКОН УКРАЇНИ “ПРО ОХОРОНУ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ”

Стаття 16. Регулювання шкідливих впливів на атмосферне повітря при відсутності нормативів. Шкідливі впливи на атмосферне повітря, для яких не встановлено відповідних нормативів екологічної безпеки, забороняються.

Стаття 22. Не допускається спалювання виробничого, побутового сміття та інших відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря пилом, шкідливими газоподібними речовинами та речовинами з неприємним запахом або іншого шкідливого впливу на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок при додержанні вимог щодо охорони атмосферного повітря.

ПРАВИЛА УТРИМАННЯ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ ТА ПРИБУДИНКОВИХ ТЕРИТОРІЙ

П.3.6.14. Спалювання всіх видів відходів на території домоволодінь і в сміттєзбірниках забороняється.

П.3.7.4. Прибудинкова територія повинна постійно утримуватися в чистоті, систематично очищатися від сміття, тари, опалого листя.

ПРАВИЛА УТРИМАННЯ ЗЕЛЕНИХ НАСАДЖЕНЬ У НАСЕЛЕНИХ ПУНКТАХ УКРАЇНИ

П.3.6. На території зелених насаджень забороняється: випалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки.

КОДЕКС УКРАЇНИ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

Стаття 77-1. Самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн) і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1190 грн).

Крім того, за спалювання сміття, опалого листя, сухої рослинності, відповідно до Правил благоустрою на території  населених пунктів Великокопанівської сільської ради об’єднаної територіальної громади передбачена адміністративна відповідальність за ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, які тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян — суб'єктів підприємницької діяльності — від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

 КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ, ЯКЩО ПОБАЧИЛИ СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ ТРАВИ ТА ІНШИХ ВІДХОДІВ?

В разі виявлення вами фактів спалювання рослинності та інших відходів, негайно звертайтесь до поліції (102) та екологічної інспекції; викликайте пожежну охорону. Також варто написати скаргу в Державну екологічну інспекцію України.

 

І головне – пам’ятайте! Спалювання трави та інших відходів несе непоправну шкоду здоров’ю населення та екології села.

 

Бережіть себе та оточуючих!

 

Земельний відділ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь