Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Абрикосівка: телефон «прокидається» вночі

Дата: 08.09.2020 09:20
Кількість переглядів: 481

Фото без описуКрадіжки, бійки, сімейні чвари, хтось п’яний їздить по селу, чи акацію пиляє в лісосмузі – жителі села Абрикосівка Великокопанівської об'єднаної територіальної громади одразу телефонують місцевому інспектору з охорони правопорядку Віталію Романюку. Він спочатку сам у ситуації розбирається, а потім уже вирішує – викликати на допомогу поліцію, чи ні.

Фото без описуКолишня сільрада, а тепер старостат Абрикосівки, “шерифи” Великокопанівської громади: інспектори з охорони правопорядку Неоніла Валеріївна Кудревська та Віталій Леонідович Романюк

Голова Абрикосівського старостинського округу Великокопанівської ОТГ Любов Тимчак пояснила, що Віталій Романюк працює в селі на посаді інспектора, а також     громадським помічником дільничного офіцера поліції вже 15 років.

- Коли в грудні 2016 року ми об’єдналися, увійшли до складу Великокопанівської ОТГ, усі кадри, хто працював на той момент, – усі залишилися працювати, — пояснює Любов Тимчак. - Ніхто не звільнився і нікого не звільнили. Тепер у нашій громаді працюють два інспектори з охорони правопорядку – помічники дільничного офіцера поліції. У Великих Копанях – Неоніла Кудревська, а в Абрикосівці – Віталій Романюк. Вони й раніше добре знали одне одного, ще до об’єднання. Бо працювали в сусідніх селах і зверталися у справах до одного й того ж районного відділу міліції в Олешках. Але зараз стало краще, легше – чи то одна людина працює на території, чи двоє. У Неоніли Валеріївни свій досвід, у Віталія Леонідовича — свій, вони прекрасно співпрацюють. І без цих людей було б дуже важко. У нас контингент дуже різний. Є правопорушники. Є батьки, які зловживають алкоголем, а в тих родинах – маленькі діти. І треба з ними постійно працювати, щоб не сталося біди. Самі прекрасно розумієте, у голови громади, у старости – багато іншої роботи. Тому, яка б проблема не виникла, — звертаємося за допомогою до наших інспекторів.

Фото без опису

Голова Абрикосівського старостинського округу Великокопанівської ОТГ Херсонської області Любов Андріївна Тимчак (Фото з архіву громади)

Офіційно в Абрикосівці 400 дворів, 1200 населення. Але фактично мешкає десь 800 осіб. Люди, особливо молодь, роз'їжджаються в пошуках заробітку. Бо в селі жодного підприємства немає, та й землі малувато. Місцеві виживають переважно за рахунок власних городів та худоби: корів тримають.

Фото без описуФото без опису

Тут зустріти літнього дня людину на вулиці — майже неможливо, бо зі світанку до сутінків більшість працює за наймом, на полях, а інші пораються по господарству.

Віталій Романюк родом із сусідньої Миколаївської області. Після служби в армії приїхав в Абрикосівку погостювати до двоюрідної сестри, та так тут і залишився: одружився, будинок купив. Деякий час працював охоронником на ринку “Неждана” у Великих Копанях (найбільшому оптовому ринку аграрної продукції на півдні країни). А потім одразу став інспектором сільради з охорони правопорядку, добровільним помічником дільничного.

- Спочатку важкувато було, — зізнається Віталій Романюк. - Але нічого, за 15 років порядок навів. Багато чого було. Якось уночі телефонують — двоповерхівка палає (в Абрикосівці є одна така будівля на декілька сімей). Побіг, там балкон горить, а люди сплять. Стукав-стукав у квартиру, двері не відчиняють. Вибив вікно, заліз, усіх розбудив, дітей одразу вивели на вулицю. Пожежних не викликали — самі загасили: сміття якесь спалахнуло, мотлох, хтось, мабуть, палив та недопалок кинув.

Віталій Романюк каже, що телефонують щодня. Але рідко вдень, частіше — увечері, як люди додому з роботи починають повертатися.

Фото без опису

Телефон “шерифа” і вдень не замовкає

Є, наприклад, у селі “важка” родина з трьома дітками. Чоловік та жінка офіційно не одружені, але двоє молодших дітей — спільні. Батьки працюють за наймом на полях та зловживають алкоголем. Останні три-чотири роки родина стоїть на обліку як неблагонадійна. І Неоніла Кудревська, і Віталій Романюк час від часу перевіряють ту сім'ю, попереджають, щоб не пили, щоб дітьми займалися. Після кожного візиту батьки декілька діб тримаються, але...

- Вчора чоловік додому прийшов після роботи, тверезий, — розповідає інспектор. - А жінка п’яна спить: діти замурзані, голодні. І - почалося . Сусіди телефонують: прийди, а то він її вб'є, бо вже лупцює... Ми вирішили вилучити дітей з родини. І звернулися до суду про позбавлення обох батьківських прав. Зараз діти у бабусі (по материнській лінії), вона ж візьме опікунство на себе.

Але найважчим стало спіймати незаконних лісорубів. Особливо активізуються вони взимку — пиляють акації в лісосмузі, сосни в лісгоспі — на опалення помешкань, теплиць. Є й місцеві браконьєри, і чужі.

- Люди мені телефонують, що десь знову пилка гуде, — пояснює Віталій Романюк. - Їду туди, а там уже тихо, немає нікого. Бо їх уже попередили: розставляють своїх людей у засідках – ті під'їзди охороняють, дивляться, хто звідкіля їде, хто йде. Буває, з дому вночі виїжджаю – стоїть якась чужа машина, незрозуміло чия...

За словами громадського помічника дільничного офіцера, до реформи правоохоронних органів вони з колегами мали більше повноважень. Зокрема, наразі можуть складати лише ті протоколи, що стосуються благоустрою. Раніше мали право, наприклад, і за ст. 184 Кодексу про адміністративні правопорушення (Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей). Та й процедури тоді були простішими. Деякі протоколи нспектори могли ще складати від імені дільничного офіцера, а потім здавали йому на підпис. Тепер, якщо справа виходить за їх компетенцію, — викликають групу швидкого реагування поліції. А нещодавно поліція викликала Віталія Романюка у Великі Копані - спіймали там крадія, тож запросили інспектора понятим.

Голова Абрикосівського старостинського округу Любов Тимчак вважає, що діяльність Неоніли Кудревської та Віталія Романюка - більш результативна, ніж поліцейські адміністративні заходи. За її спостереженнями, коли інспектори проводять профілактичну бесіду - правопорушники втихомирюються на доволі тривалий час, поводяться порядно.

Поліцейські протоколи так “не працюють”. Навіть якщо людину врешті-решт оштрафують, та іноді ще більше хизується, мовляв, “ну, заплатив/заплатила 51 гривню, і що?! Та, на жаль, більшість протоколів, взагалі, так і залишаються на папері - поки дійде до судового розгляду, закінчуються терміни притягнення винуватця до відповідальності.

Автор статті Ірина Ухваріна

Джерело: https://sheriffua.org/news/herson/abrikosivka-telefon-prokidajetsja-vnochi 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь