Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Центр розвитку громади - результат співпраці громади з міжнародним донором

Дата: 15.06.2021 13:33
Кількість переглядів: 646

Фото без опису

Робочою групою з питань реалізації проєкту «Освіта по-новому в Magic Art просторі» в територіальній громаді та з врахуванням стратегії розвитку, затвердженої Великокопанівською сільською радою, була проведена робота над планом вдосконалення та обрано напрямок розвитку позашкільної освіти для жителів громади на базі новостворених закладів, які надають універсальний спектр послуг, поєднуючи різні галузі: соціальну сферу, освіту, культуру, спорт, молодь.

В ході реалізації проєкту створено сучасні умови доступності позашкільної освіти шляхом формування, утримання та розвитку мережі закладів позашкільної освіти відповідно до освітніх, культурних, духовних потреб та запитів населення.

Що отримали як результат?

За кошти місцевого бюджету відремонтовано приміщення колишнього ПАТ «Фрунзе». Замість колишньої «Контори» з кінця 2020 року діє «Центр розвитку громади», який і став тим закладом нового типу. Проєкт непростий, амбіційний, але реальний.

Планувалося об’єднувати людей: як дітей, молодь, так і літніх мешканців нашої громади. Нині в Центрі працюють люди різних галузей: фахівці відділу культури, молоді, спорту, туризму та охорони культурної спадщини виконавчого комітету сільської ради, проводяться заняття з хореографії, створена вакансія керівника гуртка з декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва, дітки та шкільна молодь ходять на уроки до музичного гуртка (для нього закуплено обладнання за кошти бюджету громади та меблі від програми DOBRE).

Спеціалісти відділу інформаційно-організаційної роботи та інвестиційної діяльності сільської ради, розвивають напрямок журналістської діяльності. Тут вчаться писати статті, оброблювати інформацію, робити якісні фото, відеорепортажі.

Створена Art-студія – це новий простір для вокалістів різних рівнів, студія звукозапису. Тут можна розвинути свій музичний та вокальний слух, голос, сформувати співацькі навички, користуючись спеціальними технічними засобами, що закуплено за кошти бюджету від програми DOBRE (меблі та обладнання). Частка громади – ремонт та роботи по звукоізоляції студії та приміщень.

У Центрі навчаються дітки групи короткотривалого перебування дітей 5-річного віку Великокопанівського ЗДО ясла-садка "Ягідка" (облаштовано приміщення).

Читальну залу переформатовано у сучасний простір, де відвідувачі (учні), знаходячись у комфортних, вільних, невимушених умовах проводять свій час. Тут бібліотеки проводять заходи. Такий собі «вільний простір для спілкування».

З 2021 року краєзнавчий сектор відділу культури має у своєму розпорядженні в приміщенні Центру 3 кімнати облаштовані вітринами, стелажами для зберігання музейного фонду, що налічує 150 найменувань, які зібрані протягом кількох років та є унікальними для місцевої громади на шляху її розвитку. Було створено Музейні кімнати «Історії села? Великі Копані» Центру розвитку громади Великокопані?вської сільської ради, основними видами діяльності стали науково-дослідна, культурно-освітня, комплектування музейних зібрань, експозиційна, виставкова, пам'яткоохоронна. Проводяться навчання дітей історії та культури рідного краю, народознавства.

Також закуплено обладнання для роботи конференц-зали, де вже проводяться заходи сільської ради, наради, зустрічі, конференції. Планується залучити спеціалістів для організації тренінгів, семінарів, та інших заходів на замовлення організацій та установ. Для цього на платформі GOOGLE, створено облікові записи як відділу, що опікується роботою Центру розвитку громади, так і всіх його спеціалістів, що проводять навчання у приміщеннях. Через додатки та сервіс «Календар Google» відбувається інформування як відвідувачів, так і працівників про заходи, що проходять у закладі протягом тижня.

Великокопанівською сільською радою введено до штату посаду фахівця по роботі з молоддю (молодіжного працівника). Оголошено конкурс на заміщення вакантної посади. Робоче місце й умови для роботи молодіжної ради – це все у Центрі розвитку громади. Програмою DOBRE закуплено меблі та обладнання.

Ось що буває, коли підписувати меморандум і співпрацювати з програмою DOBRE USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Ком?юнітіз ( Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. Програма USAID DOBRE працює в 10 цільових областях: Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Кіровоградській, Тернопільській, Чернівецькій, Чернігівській та Запорізькій. DOBRE провела відбір на конкурентних та прозорих засадах та надаватиме пряму допомогу 100 об’єднаним територіальним громадам в цих областях.

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь