Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Зміни в оформленні присадибних земельних ділянок

Дата: 16.07.2021 08:18
Кількість переглядів: 601

Фото без опису

Земельний відділ повідомляє про можливість оформлення присадибних земельних ділянок на території населених пунктів і для будівництва, і для ведення особистого селянського господарства.

 Законом України №1423-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», чинного з 27.05.2021 року  внесено зміни до 6 Кодексів та 28 Законів України.

Відповідно до статей 118 і 122 Земельного кодексу України, статті 55 Закону України «Про землеустрій» приватизувати присадибну земельну ділянку в повному обсязі мають право громадяни, ділянки яких передбачені містобудівною документацією Генеральним планом населеного пункту.

Наприклад: діючий Генеральний план с.Великі Копані 1985 року, отже ділянки, які є в діючому генеральному плані в повному обсязі і їх площа обліковується в погосподарському обліку домогосподарств, то громадяни мають право приватизувати всю земельну ділянку і для будівництва (0,25 га) і для ведення особистого селянського господарства (понад 0,25 га).

Ст.118 п.1. - Громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки у межах норм безоплатної приватизації, що перебуває у його користуванні, у тому числі земельної ділянки, на якій розташовані жилий будинок, господарські будівлі, споруди, що перебувають у його власності, подає клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, що передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, за технічною документацією.

Ст. 55 Закону України «Про землеустрій» - Технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) розробляється за рішенням власника (розпорядника) земельної ділянки, землекористувача.

У разі передачі у власність та користування земельної ділянки на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за рішенням органу місцевого самоврядування технічна документація розробляється на підставі дозволу, виданого відповідним органом.

Ст.118 п.6. - Громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності ведення особистого селянського господарства у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, за проєктом землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність.

Тобто, для оформлення всієї площі присадибної земельної ділянки, необхідно буде розробляти дві документації:

1. Технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) - Для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

2. Проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність - для ведення особистого селянського господарства.

У разі виникнення додаткових запитань, звертайтеся до спеціалістів земельного відділу Великокопанівської сільської ради.

Земельний відділ


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь