Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Заходи профілактики отруєння бджіл

Дата: 17.02.2022 14:15
Кількість переглядів: 1662

Фото без опису

Великокопанівська сільська рада нагадує про необхідність дотримання основних вимог при застосуванні пестицидів і агрохімікатів з метою попередження виникнення скарг серед населення щодо неправомірних дій при застосуванні пестицидів та мінеральних добрив на сільськогосподарських угіддях, охорони бджіл, виробництва, заготівлі та переробки безпечних продуктів бджільництва, ефективного використання бджіл для запилення рослин сільськогосподарського призначення, створення умов для підвищення продуктивності бджіл і сільськогосподарських культур, забезпечення гарантій дотримання прав та захисту інтересів фізичних і юридичних осіб, які займаються бджільництвом.

 

Що потрібно знати бджолярам!


 -  Пасіка, в незалежності від форми власності, повинна мати ветеринарно-санітарний паспорт пасіки та бути зареєстрована як оператор ринку.
 - Фізичні та юридичні особи розміщують пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування, відповідно до ветеринарно-санітарних правил.
 - Розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою.
 - Розміщення пасік на землях лісового фонду здійснюється безоплатно з урахуванням вимог Лісового кодексу.

-  Перевезення (кочівля) пасік до медоносних угідь здійснюється відповідно до ветеринарно-санітарних правил за погодженням з власниками або користувачами земельних ділянок.
 - Отримати дозвіл (ветеринарне свідоцтво або довідка) на перевезення бджолосімей, медозбір і запилення сільськогосподарських культур усередині адміністративного району дає головний ветеринарний лікар цього району, а під час перевезення в інші райони – Головне управління Держпродспоживслужби області.

-  При прибутті на місце кочівлі необхідно повідомити орган державної ветеринарної медицини району (міста) та надати ветеринарне свідоцтво і ветеринарно-санітарний паспорт пасіки.

-  Про захворювання або загибель бджолиних сімей бджолярі незалежно від форми власності пасік зобов’язані негайно повідомити фахівця ветеринарної медицини, який обслуговує господарство (населений пункт).


 
 Що потрібно знати агропідприємствам!


 При застосуванні пестицидів за допомогою наземної апаратури:
 - обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне);
 - асортимент, засоби застосування пестицидів та норми повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»
 -  обробка рослин та інших об’єктів повинна здійснюватися суворо за показаннями з обов’язковим врахуванням економічної межі шкідливості, ступеню розвитку хвороб рослин і бур’янів, а також прогнозу погоди;
 -  всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних повітряних потоках;
 - завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств повинна сповіщати населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки методи застосування пестицидів;
 - категорично забороняється приготування розчинів пестицидів безпосередньо у полі без засобів механізації;
 - до місць обробок розчини пестицидів повинні доставлятися в спеціальних ємкостях, заправка і завантаження апаратів не повинні супроводжуватися протіканням або розсипанням пестицидів.

 

Великокпанівська сільська рада нагадує власникам пасік про те, що вони повинні обов’язково зареєструватись в сільській  раді, на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при переїздах.

Одним словом, якщо люди хочуть вижити, найперше вони мають подбати про бджолу.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь