Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Кір дістався Великокопанівської громади

Дата: 21.05.2019 15:56
Кількість переглядів: 972

Фото без опису

Епідеміологічна ситуація стосовно кору в Україні, залишається стабільною, без покращення.

За 2019 рік захворіло майже 50 тисяч людей, померло від ускладнень близько 2-х десятків.

Кір дістався і до Великокопанівської громади на початку травня. Останній випадок був зафіксований 10 травня 2019 року, всього офіційно зареєстрованих захворівших четверо, з них двоє дітей.

За 11 днів нових випадків не зареєстровано.

Подбайте про себе та своїх дітей, не зневажайте вважливістю вакцинації. У КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Великокопанівської сільської ради вакцина наявна в достатній кількості, безкоштовна. Для проведення вакцинації варто звернутися до вашого сімейного лікаря.

 

Поради від лікаря

Що робити, якщо контактували з хворим на кір

Перше і головне - вакцинуватися якомога швидше. Будь-які вікові обмеження для вакцинації скасовані - зробити щеплення безоплатно можуть і діти, і дорослі будь-якого віку.

ХТО ВВАЖАЄТЬСЯ КОНТАКТНОЮ ОСОБОЮ

Контактні особи — це люди, які перебували в прямому контакті з джерелом інфекції, тобто з людиною, хворою на кір.

Людина стає заразною приблизно через 10 днів після інфікування. Найбільшу загрозу для оточуючих вірус кору становить в період від появи перших симптомів до закінчення періоду висипання.

Дитина чи дорослий, які контактували з хворим, вважаються контактними особами, а члени їх сімей – ні. Наприклад, якщо у класі дитини хтось захворів кором, то дитина вважається контактною, а мати, батько, брат, сестра і інші члени сім’ї - ні.

КОНТАКТНИЙ ДОРОСЛИЙ: ЩО РОБИТИ, ЯКЩО КОНТАКТУВАЛИ З ХВОРИМ НА КІР

Якщо ви чи інший дорослий вашої сім’ї контактували з хворим на кір, передусім, зверніться до свого лікаря - терапевта чи сімейного лікаря.

Зверніть увагу, що дві дози вакцини КПК формують імунітет на все життя. Якщо ви отримали щеплення в дитинстві (за Календарем - в 1 і в 6 років), у вас, найпевніше, уже сформувався імунітет проти кору.

Зазвичай у людей, які перехворіли кором, формується імунітет до хвороби. Водночас перенесений кір НЕ є протипоказанням до вакцинації.

Важливо: Якщо статус контактної особи і відсутність імунітету проти кору підтверджується, то отримати щеплення проти кору треба якомога раніше - найкраще в перші три дні від моменту контакту.

Нині безоплатно отримати щеплення проти кору можуть дорослі будь-якого віку, які не хворіли на кір раніше і не отримували вакцинацію та ревакцинацію проти нього (не мають жодного або лише одне з двох потрібних щеплень проти кору - ці дані зафіксовані в медичній карті). Крім того, підставою для безоплатного щеплення є відсутність імунітету проти кору, паротиту чи краснухи - це можна перевірити аналізом на наявність специфічних антитіл IgG. МОЗ України скасувало будь-які вікові обмеження для безоплатної вакцинації дорослих, які контактували з хворим на кір.

 

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ДИТИНА КОНТАКТУВАЛА З ХВОРИМ НА КІР
 

Якщо дитина контактувала з хворим на кір:

Дитина до 1 року (ще не щеплена, бо перша вакцина проти кору за Календарем - в 12 місяців): негайно звернутись до сімейного лікаря чи педіатра. МОЗ України своїм наказом дозволило робити щеплення дітям від 6 місяців, якщо вони контактували з хворим на кір.

Дитина 1-5 років, яка не була щеплена проти кору: негайно звернутись до сімейного лікаря чи педіатра, отримати 1 дозу КПК якомога швидше - бажано в перші три дні (72 години) від моменту контакту. Якщо минуло більше 72 годин від контакту, щеплення все одно рекомендовано, це може полегшити перебіг хвороби;

Дитина 1-5 років, яка має 1 щеплення проти кору: отримати другу дозу КПК, але не раніше ніж через місяць від попередньої дози КПК;

Дитина від 6 років і старша, яка не була щеплена проти кору: негайно звернутись до сімейного лікаря чи педіатра, отримати 1 дозу КПК в перші три дні (72 годин) від моменту контакту. Потім - не раніше ніж через місяць - отримати другу дозу вакцини КПК.

Дитина від 6 років і старша, яка має 1 щеплення проти кору: негайно звернутись до сімейного лікаря чи педіатра, отримати другу дозу КПК якнайшвидше, бажано в перші три дні від моменту контакту.

Дитина від 6 років і старша, яка має 2 щеплення проти кору: повідомити лікаря, але вважається, що дві дози КПК захищають від хвороби.

Ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень: негайно зверніться до сімейного лікаря чи педіатра, дитину потрібно вакцинувати.

Зверніть увагу, що контактною вважається лише дитина, яка безпосередньо контактувала з хворим на кір. Брат, сестра, батьки чи інші родичі дитини, яка контактувала з хворим, НЕ є контактними. Водночас дуже важливо перевірити карту щеплень дитини та надолужити всі пропущені щеплення.

Ірина Ковальова, головний лікар КНП "ЦПМСД"


Коментарі:

Ковальова Ірина
2019-05-31 11:32:46

Ви можете звернутися до вашого сімейного лікаря або педіатра та перевірити наявність вакцинації проти кору по карті профілактичного щеплення. Всі питання стосовно необхідності проведення щеплення вирішуються особисто при консультації у лікаря враховуючи стан здоровя дитини та наявнність щеплень зроблених раніше

Циганок руслан
2019-05-30 01:02:12

Мальчики,10 и 14 лет.насчет прививок не помню.надо ли делать в профилактических целях.

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь