Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Урок пам'яті

Дата: 20.09.2017 10:23
Кількість переглядів: 910

Фото без описуЙшли селом, йшли селом партизани,
По землі українській, невільній землі.
І у кожного зброя була за плечами,
І у кожного смуток і біль на чолі.
Їм сумно за всю Україну,
За ту спалену хату, за зрубаний сад,
За ту пісню, що чув ти колись, солов’їну,
Але їм вже не було дороги назад.
І не всі повернулись із бою додому,
І не всіх дочекалася рідна сім’я.
Пам’ятайте ж ви їх, пам’ятайте такими,
Пам’ятай же ти їх, українська земля.

 

До Дня партизанської слави...

    З нагоди відзначення Дня партизанської слави у Великокопанівській сільській дитячій бібліотеці з користувачами бібліотеки, учнями Великокопанівської ЗОШ I-III ступенів, було проведено урок пам′яті «Пам′ять про минуле». Захід відвідали учні 10 класу, класний керівник Олексюк О. А. Серед запрошених гостей були присутні: Рябова З. І. – голова ради ветеранів, дитина війни, Сокровищук Ю. В.- працівник краєзнавчого музею, Терещенко Л. В. – племінниця родини Щетини.
   Вже третій рік ми відзначаємо цю пам′ятну дату в умовах неоголошеної війни, в тривозі за своїх рідних захисників. Тому що, можливо, зараз в ці хвилини на Сході нашої держави гинуть кращі сини України. Але ми в цей день не можемо не згадати про наших партизан часів Другої Світової війни – нашу славу, нашу гордість, перед якими скинуть шапку цілі століття. 
   Час невблаганний. З його плином позаростали партизанські стежки, обвалились колишні землянки. Час стер з лиця сліди далеких тих боїв та походів. Але з людської пам’яті сторінки бойової слави йому не під силу стерти. Вона відлунюється в серцях колишніх народних месників і передається новим поколінням. Бо народний подвиг вічний! 
   На початку заходу бібліотекар розповіла, що партизанський рух в Україні набув масовості з кінця 1942 року. Херсонщина в роки війни теж стала партизанським краєм і по праву пишається партизанською славою. На Херсонщині діяли дві підпільні молодіжні організації — патріотична молодіжна група «Патріот Батьківщини» в Херсоні, організатором і керівником якої був Ілля Кулик, та «Юнармія» в Цюрупинську, якою керував Фомін. В кінці серпня— на початку вересня 1941 року розпочав бойову діяльність Херсонський партизанський загін, очолений Гірським. Начальником штабу був голова виконкому Херсонської міської Ради Ладичук. Всього ж на Херсонській землі проти окупантів воювало понад 700 партизанів і підпільників. 
   Під час проведення заходу учні переглянули документальний фільм «Партизанський фронт». Фільм присвячений партизанським загонам, що з'явилися під час Другої Світової Війни. В цілому їх було більше шести тисяч. Вони почали з'являтися в перший же місяць після введення німецько-фашистських військ на терени нашої великої Батьківщини. Радянський народ повстав на боротьбу з ворогом, використовуючи всі способи і методи, які змогли придумати.
   Сокровищук Ю. В. і Рябова З. І. розповіли дітям про партизанський рух на території рідного краю під час Великої Вітчизняної війни, про підпільні організації. 
   На завершення заходу бібліотекар звернулася до учнів: «Героїчні подвиги українських партизанів у пам’яті народу житимуть вічно. Сьогодні ми низько схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, хто, нехтуючи смерть, зупинив фашистську навалу ціною власного життя. Нехай День партизанської слави передається з покоління в покоління і надалі, нехай зберігає в наших серцях такі поняття, як Батьківщина, честь, обов’язок і пам’ять».


Підготувала: провідний бібліотекар Великокопанівської сільської бібліотеки для дітей Самойлова Н.М.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь