Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

 «Погано жити, якщо з сусідами не дружити» - народна мудрість

Дата: 04.03.2019 13:11
Кількість переглядів: 892

Фото без опису

Дійсно, це так. Досить часто виникають ситуації, коли при будівництві будинку, водовідвідної системи,  насадженні дерев, веденні господарства сусіди порушують державні будівельні норми та елементарні правила добросусідства. 

У чому ж полягає зміст правил добросусідства та які особливості їх правового регулювання?

Добросусідству присвячено окрему 17 главу Земельного Кодексу України, що регулює процедуру захисту інтересів землевласників та землекористувачів, майно яких межує між собою та врегулювання суперечок при реалізаціїїх прав.

Основна ціль добросусідства полягає в створенні таких передумов використання земельних ділянок, при якому власникам сусідніх земельних ділянок і землекористувачам заподіюється найменша кількість незручностей. У п.1 ст.103 Земельного кодексу розкривається поняття незручностей – це затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення.

Положення Земельного кодексу дає можливість виділити  зміст добросусідства, що являє собою перелік прав та обов’язків власників та користувачів майном, а саме, як право кожного вільно використовувати свою земельну ділянку за цільовим призначенням у межах і способами, що не завдають неправомірного впливу на сусідні володіння (земельні ділянки), а також вимагати аналогічної поведінки від інших власників (землекористувачів) сусідніх земельних ділянок і разом з цим — обов’язок кожного власника (землекористувача) не допускати при використані  заподіяння неправомірного впливу на сусідні земельні ділянки, тобто, зобов’язання сторони не вчиняти дій, які б могли перешкоджати цільовому використанню сусідніх земельних ділянок(наприклад, вирощувати сільськогосподарську продукцію, здійснювати будівництво будинків та інших споруд тощо).

Правила добросусідства передбачають обов'язок власників та користувачів сусідніх земельних ділянок співпрацювати в процесі їх використання, що закріплено у ч3. ст.103 ЗК. Така співпраця може проявлятись при встановленні та зберіганні межових знаків, проведенні сівозмін, раціональній організації територій тощо.

Для того, щоб уникнути подібних ситуацій, необхідно кожному із нас знати про встановлені законодавством обмеження та одразу вимагати їх дотримання.

Відповідно до вимог державних будівельних норм ДБН 79-92 "Житлові будинки для індивідуальних забудовників України" встановлені наступні відстані для зелених насаджень:

  • від стін будинків та споруд до осі дерев встановлена відстань 5 м, для кущів - 1,5 м;
  • від межі сусідньої ділянки до осі дерев відстань повинна становити 3 м, для кущів - 1 м.

Ці норми стосуються дерев з діаметром крон до 5 м та мають бути збільшені для дерев з кроною більшого діаметра.

Гілки дерев та кущів не повинні перетинати межі сусідніх ділянок.

У разі проникнення коренів і гілок дерев з однієї земельної ділянки на іншу власники земельних ділянок, на які виступають гілки та корені мають право самостійно відрізати корені дерев і кущів, які проникають із сусідньої земельної ділянки, якщо це є перепоною у використанні земельної ділянки.

Також, відповідно до ДБН 360-92** «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», якщо з іншого боку межі нема забудови, то відстань до бічної межі ділянки від найбільш виступної конструкції стіни повинна становити не менше 1 м.

При цьому має бути забезпечене влаштування необхідних інженерно-технічних заходів, що запобігатимуть стіканню атмосферних опадів з покрівель та карнизів будівель на територію суміжних земельних ділянок.

Згідно із санітарними нормами туалети потрібно розташовувати не ближче 15 м від житлового будинку і літньої кухні, а від питного колодязя — за 20 м.

Вимоги щодо огорожі (висоти, конструкції, матеріалу) встановлюються місцевими правилами забудови. Огорожа має проходити по межі і не повинна створювати перешкод для використання за призначенням сусідської земельної ділянки, затінювати її та ін.

А у разі наявності серйозних спорів щодо додержання сусідами правил добросусідства та стосовно меж земельних ділянок, які перебувають у власності вирішуються судом за відповідного звернення власника до суду через свого адвоката, оскільки на сьогодні встановлено порядок отримання від адвокатів правової допомоги у судах.

Відповідно до ст.96 Земельного кодексу України, землекористувачі зобов’язані не порушувати права власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів, дотримуватися правил добросусідства.

 

                                                                                                          Земельний відділ

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь