Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Кір дістався Великокопанівської громади

Дата: 21.05.2019 15:56
Кількість переглядів: 954

Фото без опису

Епідеміологічна ситуація стосовно кору в Україні, залишається стабільною, без покращення.

За 2019 рік захворіло майже 50 тисяч людей, померло від ускладнень близько 2-х десятків.

Кір дістався і до Великокопанівської громади на початку травня. Останній випадок був зафіксований 10 травня 2019 року, всього офіційно зареєстрованих захворівших четверо, з них двоє дітей.

За 11 днів нових випадків не зареєстровано.

Подбайте про себе та своїх дітей, не зневажайте вважливістю вакцинації. У КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Великокопанівської сільської ради вакцина наявна в достатній кількості, безкоштовна. Для проведення вакцинації варто звернутися до вашого сімейного лікаря.

 

Поради від лікаря

Що робити, якщо контактували з хворим на кір

Перше і головне - вакцинуватися якомога швидше. Будь-які вікові обмеження для вакцинації скасовані - зробити щеплення безоплатно можуть і діти, і дорослі будь-якого віку.

ХТО ВВАЖАЄТЬСЯ КОНТАКТНОЮ ОСОБОЮ

Контактні особи — це люди, які перебували в прямому контакті з джерелом інфекції, тобто з людиною, хворою на кір.

Людина стає заразною приблизно через 10 днів після інфікування. Найбільшу загрозу для оточуючих вірус кору становить в період від появи перших симптомів до закінчення періоду висипання.

Дитина чи дорослий, які контактували з хворим, вважаються контактними особами, а члени їх сімей – ні. Наприклад, якщо у класі дитини хтось захворів кором, то дитина вважається контактною, а мати, батько, брат, сестра і інші члени сім’ї - ні.

КОНТАКТНИЙ ДОРОСЛИЙ: ЩО РОБИТИ, ЯКЩО КОНТАКТУВАЛИ З ХВОРИМ НА КІР

Якщо ви чи інший дорослий вашої сім’ї контактували з хворим на кір, передусім, зверніться до свого лікаря - терапевта чи сімейного лікаря.

Зверніть увагу, що дві дози вакцини КПК формують імунітет на все життя. Якщо ви отримали щеплення в дитинстві (за Календарем - в 1 і в 6 років), у вас, найпевніше, уже сформувався імунітет проти кору.

Зазвичай у людей, які перехворіли кором, формується імунітет до хвороби. Водночас перенесений кір НЕ є протипоказанням до вакцинації.

Важливо: Якщо статус контактної особи і відсутність імунітету проти кору підтверджується, то отримати щеплення проти кору треба якомога раніше - найкраще в перші три дні від моменту контакту.

Нині безоплатно отримати щеплення проти кору можуть дорослі будь-якого віку, які не хворіли на кір раніше і не отримували вакцинацію та ревакцинацію проти нього (не мають жодного або лише одне з двох потрібних щеплень проти кору - ці дані зафіксовані в медичній карті). Крім того, підставою для безоплатного щеплення є відсутність імунітету проти кору, паротиту чи краснухи - це можна перевірити аналізом на наявність специфічних антитіл IgG. МОЗ України скасувало будь-які вікові обмеження для безоплатної вакцинації дорослих, які контактували з хворим на кір.

 

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ДИТИНА КОНТАКТУВАЛА З ХВОРИМ НА КІР
 

Якщо дитина контактувала з хворим на кір:

Дитина до 1 року (ще не щеплена, бо перша вакцина проти кору за Календарем - в 12 місяців): негайно звернутись до сімейного лікаря чи педіатра. МОЗ України своїм наказом дозволило робити щеплення дітям від 6 місяців, якщо вони контактували з хворим на кір.

Дитина 1-5 років, яка не була щеплена проти кору: негайно звернутись до сімейного лікаря чи педіатра, отримати 1 дозу КПК якомога швидше - бажано в перші три дні (72 години) від моменту контакту. Якщо минуло більше 72 годин від контакту, щеплення все одно рекомендовано, це може полегшити перебіг хвороби;

Дитина 1-5 років, яка має 1 щеплення проти кору: отримати другу дозу КПК, але не раніше ніж через місяць від попередньої дози КПК;

Дитина від 6 років і старша, яка не була щеплена проти кору: негайно звернутись до сімейного лікаря чи педіатра, отримати 1 дозу КПК в перші три дні (72 годин) від моменту контакту. Потім - не раніше ніж через місяць - отримати другу дозу вакцини КПК.

Дитина від 6 років і старша, яка має 1 щеплення проти кору: негайно звернутись до сімейного лікаря чи педіатра, отримати другу дозу КПК якнайшвидше, бажано в перші три дні від моменту контакту.

Дитина від 6 років і старша, яка має 2 щеплення проти кору: повідомити лікаря, але вважається, що дві дози КПК захищають від хвороби.

Ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень: негайно зверніться до сімейного лікаря чи педіатра, дитину потрібно вакцинувати.

Зверніть увагу, що контактною вважається лише дитина, яка безпосередньо контактувала з хворим на кір. Брат, сестра, батьки чи інші родичі дитини, яка контактувала з хворим, НЕ є контактними. Водночас дуже важливо перевірити карту щеплень дитини та надолужити всі пропущені щеплення.

Ірина Ковальова, головний лікар КНП "ЦПМСД"


Коментарі:

Ковальова Ірина
2019-05-31 11:32:46

Ви можете звернутися до вашого сімейного лікаря або педіатра та перевірити наявність вакцинації проти кору по карті профілактичного щеплення. Всі питання стосовно необхідності проведення щеплення вирішуються особисто при консультації у лікаря враховуючи стан здоровя дитини та наявнність щеплень зроблених раніше

Циганок руслан
2019-05-30 01:02:12

Мальчики,10 и 14 лет.насчет прививок не помню.надо ли делать в профилактических целях.

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь