Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Про шкоду амброзії та методи боротьби з нею

Дата: 13.06.2019 11:57
Кількість переглядів: 860

Фото без опису

Відповідно до розпорядження сільського голови за № 91 від 12 червня 2019 року оголошено тримісячник  „Про проведення заходів по боротьбі з карантинними бур’янами”.

      На жаль, амброзія – це не солодкий напій давньогрецьких богів, а гидка бур’яниста рослина, яка легко спричиняє алергійні захворювання у людей. Кінець липня – початок серпня важкий час для тих, хто страждає на алергію. Саме на ці дні припадає початок цвітіння амброзії. У людей з’являються набряки слизових оболонок дихальних шляхів, виникає нежить та сльозоточивість, розвивається астма. В пилку амброзії знаходяться білки – антигени. При попаданні пилкового зерна на слизову оболонку, воно лопається і білки поступають у кров та лімфу. Алергенти також знаходяться в насінні, листях амброзії – вони можуть спричиняти  у людей дерматити. Початок хвороби може спровокувати всього один квадратний метр злісної трави. А в Україні вона займає площу в сотні квадратних метрів. Тому період цвітіння амброзії – справжня катастрофа.

 

       Методи боротьби з амброзією наступні :

  • скошування рослин амброзії перед цвітінням у період бутонізації, або викопування, виривання та знищення їх спалюванням у спеціально відведених місцях та санітарних ямах;
  • знищення рослин амброзії на засмічених ділянках агротехнічним методом (перекопування або приорювання грунту з подрібненням рослинних решток) та з наступним висівом на цих ділянках багаторічних трав.

 

      Відповідно до статті 22 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, органи виконавчої влади і місцевого самоврядування усіх рівнів, підприємства, установи, організації та громадяни зобов’язані утримувати надані в користування, чи належні їм на праві власності земельні ділянки або інші території, в належному санітарному стані згідно з санітарними нормами.

Екологічна інспекція бореться з порушниками єдиним способом – штрафами.

 

Враховуючи велику шкоду амброзії полинолистої як для сільського господарства, так і для здоров’я людей, боротьба з нею є одним з найважливіших завдань всіх землекористувачів.

 

 Населення не повинно бути байдужим  до існуючої проблеми і докласти всіх зусиль для знищення такої небезпечної рослини.

 

Земельний відділ   



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь