Великокопанівська сільська територіальна громада

Херсонської області

Увага! Ботулізм.

Дата: 06.06.2017 16:13
Кількість переглядів: 1280

 

ДЕРЖАВНА CЛУЖБА УКРАЇНИ

З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА

 ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ

 

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ХЕРСОНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ЦЮРУПИНСЬКОМУ РАЙОНІ

вул.Олімпійська ,94 , м. Олешки ,Херсонська область,  тел. факс 4-58-83

E-mail cyrvet_udpcc@ukr.net код ЄДРПОУ 40344190 

 

 

01.06.2017 № 05-22/135

                                                                                                                                                                                                                                             

Щодо інформування

суб’єктів господарювання

                              

У зв’язку з виявленням випадків ботулізму серед населення, які ймовірно пов’язані із вживанням в’яленої риби промислового виробництва ФОП Меркулова А.В., та з метою вжиття необхідних заходів, передбачених законами України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» прошу Вас, довести до відома суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність пов’язану з реалізацією харчових продуктів на підпорядкованій  Вами території щодо недопущення до реалізації харчових продуктів (в’яленої риби) виробництва ФОП Меркулова А.В., що є небезпечним для споживання людиною.

З метою попередження спалахів гострих кишкових інфекційних хвороб і харчових отруєнь серед населення для розповсюдження додаються інформаційні листівки.

 

В.о. начальника Управління

Держпродспоживслужби в

Цюрупинському районі                                                        П.С.Войтович

 

 

 

                                             ПРОФІЛАКТИКА

                                   ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

 

         Серед інфекційних захворювань особливе місце займають гострих кишкові інфекції, які широко розповсюджені на земній кулі. 
Найвідоміші з них черевний тиф, паратифи А і Б, холера, дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції та інші. Всі ці хвороби викликаються певними видами вірусів, бактерій, найпростіших мікроорганізмів.
Джерелом інфекції є – хворі люди або тварини та так звані бактеріоносії, у яких немає проявів хвороби. Збудники виділяються назовні з каловими масами (фекаліями). 
Всю цю групу об’єднує те, що основне місце перебування  хвороботворного початку і розвитку хвороби – кишечник людини ( чи тварини).Звідси й загальний механізм передачі інфекції, так званий фекально-оральний, при якому  збудник з кишечника хворого чи носія інфекції потрапляє у зовнішне середовище потім через рот у шлунково-кишковий тракт здорової людини і викликає захворювання.

Головні шляхи передачі збудників гострих кишкових інфекцій в організм здорової людини можуть бути забруднені збудниками об’єкти середовища (повітря, грунт, вода, харчові продукти, харчова сировина, руки, предмети побуту, технологічне обладнання тощо).

Люди часто, не замислюючись, використовують для пиття воду з відкритих та випадкових джерел. 
        Якщо взяти до уваги те, що, до прикладу, дизентерійна паличка зберігається у річці до 35 днів, а у колодязній воді до 27 днів, то стає зрозумілим, яку велику роль у розповсюдженні кишкових інфекцій відіграє водний фактор. Джерелами забруднення відкритих водойм та неглибоких колодязів є неочищені побутові та стічні води. Крім того, в окремих населених пунктах білизну ще перуть у річках, озерах. 
Особливо небезпечними можуть бути неправильно побудовані та переповнені надвірні туалети. Тоді створюються умови для того, щоб вміст вигрібних ям із ґрунтовими, дощовими й талими водами потрапляє у колодязі та водойми, розташовані нижче по рельєфу. 
        Важливу роль у розповсюдженні кишкових інфекцій відіграють ягоди, фрукти, овочі, у випадках коли вони вживаються намитими.
На вулиці можна побачити такі сценки: дитина умовляє батьків дати їй щойно куплені фрукти, а жалісливі батьки часто виконують ці прохання. 
Можливо, вони не знають, що на цій самій, скажімо, полуниці, вишні, малині збудники дизентерії виживають протягом трьох – чотирьох днів, на яблуках, винограді, поричках, грушах 5 – 7 днів, сливах 6 – 8 днів. Овочі та фрукти можуть забруднюватися не тільки руками хворих, які їх збирають або продають, а іще водою при поливі городів. 
Перед вживанням овочі та фрукти обов’язково потрібно ретельно мити під краном або проточною водою та додатково обдавати кип’ятком. 
        Молоко та молочні продукти , а також страви з додаванням цих продуктів: каші, картопляні пюре, креми, салати також є ідеальним середовищем для розмноження мікробів збудників дизентерії, черевного тифу, або інших кишкових захворювань. 
Наприклад, дизентерійна паличка, при попаданні в молоко, більш ніж 20 днів зберігає здатність викликати у людини захворювання. 
        Сальмонельозну палочку  частіше за інші виявляють у м’ясі. Сальмонел знаходять у кишечнику не тільки хворих, а й у здорових тварин, птахів, гризунів, що є часто бактеріоносіями. Люди також можуть бути бактеріоносіями. М’ясо й внутрішні органи тварин можуть обсіменятися сальмонелами як за їх життя , так і після забою. На м'ясо та м’ясопродукти припадає понад ¾ усіх випадків сальмонельозу. Другим важливим чинником передавання збудників сальмонельозу є пташинні яйця та яйцепродукти (меланж, яєчний порошок, кондитерські вироби).

Розповсюдження гострих кишкових інфекцій збільшується у теплу пору року, чому сприяє поява мух – активних переносників збудників інфекційних захворювань. 
При появі перших ознак любого кишкового розладу необхідно негайно звернутися до лікаря. 
 

 

1. Додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук, – запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Руки необхідно мити перед їдою, приготуванням їжі, після кожного відвідання туалету.  . Слід мити не лише тильні й долонні поверхні кистей, а й між пальцями.

2. Як найретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.
3. Важливе значення в профілактиці гострих кишкових захворювань має виконання санітарних правил приготування й зберігання їжі, бо саме тут криється джерело небезпеки розмноження хвороботворних мікроорганізмів.
4. Рекомендується не тримати на кухні нічого зайвого. Бажано, щоб кухонні меблі були вкриті пластиком, що легко миється гарячою водою з милом. Стіни на висоту 1,5 метра від підлоги найкраще обкласти плиткою або пофарбувати олійною фарбою – це полегшить їх миття.

5. Для сміття необхідно мати відро з кришкою. Виносити сміття слід щодня, а відро ретельно мити.
6. Треба мати окремі дошки для обробки сирого м'яса та риби, сирих овочів, для вареного м'яса та риби, для хліба.
7. Кухонне приладдя і посуд слід мити гарячою водою після кожного приготування їжі, а м'ясорубку після миття ошпарити окропом. Зберігають посуд у недоступному для мух місці.
8. Ще до того як продукти опиняться на кухні, треба запобігти їх забрудненню мікроорганізмами, що спричиняють гострі кишкові інфекції. Продукти, які не підлягають термічній обробці (ковбасу, масло, сир тощо), упаковують окремо від сирого м'яса, риби, напівфабрикатів.
9 Овочі, фрукти, ягоди, які будуть споживатися в сирому вигляді, слід мити в проточній воді.

10. Продукти, що швидко псуються, зберігають у холодильниках при температурі в камері не вище +6 °С. Існує певний термін їх зберігання, і необхідно його суворо дотримуватись. Так, м'ясний фарш можна тримати в холодильнику не більш як 6 годин; торти, тістечка, м'ясні напівфабрикати – 36 годин; смажені котлети – 24 години. .
11. Не рекомендується готувати влітку в домашніх умовах заливні м'ясні та рибні страви. А в їдальнях та кафе взагалі заборонено готувати ці страви в літні місяці.
12. Молоко перед надходженням до торговельної мережі піддається пастеризації, яка різко зменшує кількість хвороботворних мікроорганізмів у ньому. Проте розливне молоко (а надто куплене на базарі) слід обов'язково прокип'ятити.

13. У поширенні гострих кишкових інфекцій не остання роль належить мухам. Перелітаючи знадвору, де вони кубляться в місцях, багатих на органіку (смітники, перегній, нечистоти), до житлових приміщень, комахи сідають на харчові продукти і таким чином заражують їх збудниками хвороб, яких переносять на лапках та черевці. Щоб перекрити мухам доступ у приміщення, вікна закривають марлею або густою сіткою. Для знищення мух використовують липкі стрічки, мухобійки.
 14. НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

•15. НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

• 16. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

• 17. Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

• 18 НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

• 19. НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо).

•20.  Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь